Sokáig kell konsírozni
Mitől roppan a csokoládé?
Nemcsak a kávé íze függ attól, hogy hol termett az eredetileg apró cseresznyeszínű piros bogyó, de a kakaócserje termésének zamata is függ a termőhelyétől - derült ki egy, a közelmúltban tartott tájékoztatón.
2008.03.03 07:38MTIA kakaócserje termőhelye számára magas páratartalom, rengeteg eső meleg és árnyék szükséges. A "kakaóöv" az északi és a déli szélesség 20. foka közötti terület. A növénynek három alfaja van - hangzott el egy csokoládémester előadásán a közelmúltban. A Criollóból készülő csokoládé gyümölcsös és tejszínes ízű, nem keserű. A világon a legnagyobb mennyiségben termesztett Forastero íze nem túl jellegzetes, inkább kesernyés.
A Trinitario fajtából gyártott csokik gazdag, komplex fűszeres zamatúak és kicsit savas hatásúak. A csokoládékészítésnek hosszú történelme van - az évszázadok folyamán sok feltaláló tette még finomabbá a mára hatalmas mennyiségben gyártott édességet. Az 1800-as években egy svájci csokoládégyáros, Henri Nestlé saját találmányát, a tejport keverte a kakaómasszához, így született meg a tejcsokoládé. Ahhoz, hogy roppanjon és fényes legyen a csoki, sokáig kell gyúrni és keverni, azaz konsírozni - ezt Rodolphe Lindt alkalmazta először. A konsírozás után jön a formába öntés, a temperálás, majd a csomagolás és pihentetés. A csokoládékóstolás is ugyanolyan szakértelmet követel, mint a bor- vagy kávékóstolás.
A szakemberek szerint a csokoládék kóstolását először mindig a legalacsonyabb kakaótartalmúval ajánlatos kezdeni, és így haladni a több kakaót tartalmazó felé, mivel fordítva az alacsonyabb kakaótartalmú csokoládék szinte élvezhetetlennek tűnnének. Jelenleg minden komoly gyártó termőhelyek szerint válogatott táblákat készít. Emellett egyre nagyobb divat a vanília kihagyása. Megjelentek az első, 100 százalékos csokoládétáblák és a magas kakaótartalmú tejcsokoládék.
A német kultúrkörben hódítanak leginkább a szokatlan töltetű - például cékla, mustár vaddisznótöpörtyűvel töltött csokoládék. Új trend a biocsokoládék kedveltsége. Az amerikai és a latin kultúrkörben a tiszta csokoládé ízű táblák a legkeresettebbek - derül ki a világ egyik legnagyobb kávé és csokoládégyártó cégének a közleményéből. (MTI-Panoráma)
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 18:56 Kétnapos nemzetközi konferencián mutatják be a Liszt Ferenc-kutatás legújabb eredményeit Budapesten
- 17:50 Turisztikai ügynökség: 2024 rekordév lehet az első negyedéves számok alapján
- 16:47 Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő illegális cigarettagyárat számoltak fel a vámnyomozók
- 15:40 Újabb rádiós pályázatokat bírált el a médiatanács
- 15:01 Orbán Viktor gratulált az észak-macedóniai parlamenti választás győztesének
- 14:59 Gyermekpornográfia miatt 13 évre ítéltek egy makói férfit
- 13:57 Megölte élettársát, majd magával is végzett egy férfi Szamosújlakon
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06