Hat önkéntes zárja magára egy űrhajómodell ajtaját

Indul az 520 napos Mars-expedíció - egyelőre csak Oroszországban

Noha a Marsra induló tényleges expedícióra szakértők szerint még legalább 30-35 évet kell várni, csütörtökön Moszkvában kezdetét vette egy szimulált Mars-repülés: hat önkéntes az Orvosbiológiai Intézetben magára zárja egy űrhajómodell ajtaját, és 520 napot tölt teljes elszigeteltségben.

2010.06.03 12:09MTI

A sok ezer jelentkezőből válogatott, hatfős nemzetközi legénység parancsnoka a 38 éves orosz Alekszej Szityjov, orvosa a 30 éves orosz sebész, Szuhrob Kamolov, kutatója a 32 éves orosz Alekszandr Szmolejevszkij katonaorvos, a légierő és űrhajózás egyik kutatóintézetében pszichofizikai kutatásokkal foglalkozik.

A fedélzeti mérnök a 31 éves francia Romain Charles, további két kutatója a 31 éves olasz Diego Urbina és a 27 éves kínai Vang Jüe (Wang Yue). A francia és az olasz résztvevő eredeti foglalkozása mérnök, a kínai "űrhajós" fiziológus.

Szityjov a hétköznapi életben az orosz űrhajósok kiképzésével foglalkozik, az olasz Urbina az űriparban szerzett tapasztalatokat, a kínai résztvevő a kínai űrhajóskiképző központban tanársegéd.

Nem véletlen, hogy nincsenek nők a csapatban, ugyanis a pszichológusok úgy ítélték meg, hogy ez konfliktusok forrásává válna az összezártságban.

A számítások szerint 220 napig tart az út a vörös bolygóra, hárman eltöltenek majd egy időt a felszínén, majd további 240 napig utaznak visszafelé a Földre. Minden éppen olyan lesz, mint vélhetően a valóságban lenne, csak éppen a súlytalanságot nem szimulálják, s ennek megfelelően módosították a szkafandereket. A Marsra leszállók és az "űrhajón" maradók vetített virtuális valóságot látnak majd az ablakokon át. A leszállóknak azonban egy valóságos Mars-mobil is a rendelkezésére áll.

Az Orvosbiológiai Intézet területén felépített modell térfogata összesen 550 köbméter, leszálló-, kísérleti, raktár-, melegház- és kísérleti-orvosi modulból áll. Egy 1200 köbméteres külön modul a Mars felületét imitálja. Akárcsak a valóságos űrutazásokra, a földi Mars-expedícióra is magukkal viszik az űrhajósok a teljes szükséges élelmiszer- és vízkészletet, sőt a Marsra leszállók a "helyszínen" valóban az űrhajósok által használt étkekkel táplálkoznak majd.

Az önkéntesek idejét tisztességesen megfizetik a kísérlet szervezői, az oroszokat a Roszkoszmosz, az európaiakat az Európai Űrügynökség. Prémiumot is kaphatnak a végrehajtott feladatok, illetve a szervezők által az életszerűség érdekében szándékosan előállított - rendkívüli helyzetek megoldásának függvényében. A szabályok értelmében bármelyikük megszakíthatja a részvételét, ebben az esetben az "űrhajóst" elesettnek tekintik.

A kísérletet 2008-ban egy 14 napos, tavaly pedig egy 105 napos hasonló előzte meg.

Ám Jevgenyij Gyemin, a kísérlet műszaki igazgatója szerint a mostani után még legalább két hasonló időtartamúra lesz szükség. A jelenlegi szimuláció során ugyanis azt vizsgálják, hogy mennyire viselhető el ennyi ideig a teljes elszigeteltség és összezártság. Egy következőben a tényleges Mars-expedícióra tervezett berendezések mintapéldányaival, a harmadikban pedig a valóságos űrhajóval kell már dolgozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.