Hangszóróval indult

Nemzetközi tudományos és innovációs verseny: magyar siker Phoenixben

P. Gergely szegedi diák is díjat kapott a világ legnagyobb, csak fiataloknak szóló tudományos és innovációs versenyén (ISEF - Intel International Science and Engineering Fair), amelyen saját készítésű hangszórójával mérette meg magát.

2013.05.19 14:59MTI

Az amerikai Arizona állambeli Phoenixben szombaton hirdették ki a 2013-as Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny legjobbjait. 

Az idén összesen 70 ország mintegy 1500 középiskolása vett részt a megmérettetésen - közölte a versenyt támogató Intel vasárnap az MTI-vel. P. Gergely a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézmények húszéves diákja. 

Az általa kifejlesztett hangszóró egyebek mellett nagyobb érzékenységet, jobb hangminőséget, szélesebb frekvenciaátvitelt tesz lehetővé, mint az eddigiek. Az új elrendezésű hangszórót már találmányi bejelentés is védi. Magyarországról az idén egyedül P. Gergely jutott be a megmérettetésre, amelyen egy kategóriában több nyertest is hirdetnek.
 
A szegedi diák az Engineering: Electrical and Mechanical kategória 3. helyezését és ezzel együtt 1000 dolláros ösztöndíjat nyert el. Az ISEF a tudományos és műszaki versenyek diákolimpiája, amelyre többlépcsős selejtezők alapján hívják meg a tehetséges fiatalokat. 

A benevezett projektekről a nemzetközi zsűri egy legfeljebb tízoldalas angol nyelvű leírást kér előzetesen. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több mint száz tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk alapján győződik meg a versenyzők felkészültségéről, alakítja ki a végleges sorrendet, és díjazza a világ legtehetségesebb diákjait. 

P. Gergely Rezonanciális-tölcsérű neodym hangszóró című munkájával a 21. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyen fődíjban részesült, az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén Pozsonyban pedig övé lett a Szlovák Szabadalmi Hivatal különdíja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.