93 éves volt

Meghalt az orvostudományi Nobel-díjas Francois Jacob

A legmagasabb nemzetközi kitüntetést Andre Lwoff és Jacques Monod kollégáival megosztva kapta a többi gént irányító öröklődés-hordozó gén, az operon felismeréséért.

2013.04.22 08:22MTI

Elhunyt 93 éves korában Francois Jacob francia biológus, aki mérföldkőnek számító génkutatásaiért 1965-ben elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat.

Pénteki halálának hírét egy közeli hozzátartozója vasárnap közölte az AFP francia hírügynökséggel.

Jacob orvosnak tanult, de a második világháborúban elszenvedett sebesülései miatt sebészi álmait fel kellett adnia. Így a biológiai kutatások mellett döntött, és a világhírű Pasteur Intézetnél helyezkedett el. A legmagasabb nemzetközi kitüntetést Andre Lwoff és Jacques Monod kollégáival megosztva kapta a többi gént irányító öröklődés-hordozó gén, az operon felismeréséért.

Háborús ellenállói tevékenységéért Jacob megkapta a legmagasabb francia katonai kitüntetést is. Legsúlyosabb sebesülését a normandiai partraszállásnál szerezte.

Francois Jacob több külföldi tudományos akadémiának is tagja volt, és számos híres egyetem díszdoktori címet adományozott neki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.