Kiköltötték a magára maradt tojást

Szülők lettek a homoszexuális pingvinek

Az Odense állatkert meleg császárpingvin párja sikeresen kikeltett egy tojást, amit egy nőstény pingvin hagyott magára, ezzel büszke szüleivé váltak egy aprócska röpképtelennek.

2012.10.20 21:10Konrád - ma.hu

Úgy tűnik, nem csak az emberek sajátja, hogy változtatni képesek a hagyományos családmodellen és a liberális nézetek Dániában már az állatvilágban is megjelentek. Az Odense állatkert homoszexuális császárpingvin párosa, akik már egy ideje boldog párkapcsolatban élnek, egy sikeres költési kísérlet eredményeképpen most büszke örökbefogadó szülei egy apró pingvinfiókának.

A heppiendhez két különös dologra volt szükség: egyrészt a meleg pingvinekre, akik már annyira vágytak egy fiókára, hogy döglött heringeket is megpróbáltak kikelteni, a másik fontos körülmény az volt, hogy egy nőstény pingvin különös módon egy költési időszakban két tojást is lerakott két különböző hímtől. A forróvérű apácamadár az első tojáson ülő apát elhagyta egy másik hímért. De később a második tojás is magára maradt.

Nina Christensen, az állatkert zoológusa elmondta: rendkívül ritka, hogy egy pingvin két tojást is lerakjon egy költési időszak alatt. Általában három szezononként raknak le két tojást. Ez a nőstény hihetetlenül produktív, ugyanakkor nem egy mintaanya, hiszen egyik fiókát sem költötte ki.

Az állatkert gondozói a problémát úgy oldották meg, hogy a meleg pingvinpárnak egy hamis tojást adtak, amin gyakorolhatták a költést. Miután megvolt a kellő rutin, adoptálták a magára maradt tojást, az újdonsült szülők pedig sikerrel kiköltötték és ügyesen gondozzák az ifjú pingvint, aki láthatóan normálisan növekszik.

A császárpingvinek a költési időszakban komolyan függenek párjuktól. Amíg az egyik a tojást tartja melegen, a másik feladata az élelem megszerzése. Az első tojást a magára hagyott apa egyedül költötte ki, de csak azért volt képes erre, mert az állatkert dolgozói etették. Szerencsére, ha ezután magára marad egy tojás, az állatkert tudja, hol talál kiváló pótszülőket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.