Megdöbbentő kutatási eredmények Bangladesben

Korai házasság: korai halál?

A túl fiatalon megkötött házasságok a gyerek- és anyahalandóság emelkedését, valamint gyors népességnövekedést és a nők elleni erőszak terjedését vonják maguk után Bangladesben, ahol egy 2007-es kutatás szerint a lányok ötven százalékát már 16 éves kora előtt férjhez adják.

2011.11.14 21:29MTI

"Ha a fiatal lányokat korán férjhez adják, nem tudják fejleszteni és teljes egészében kibontakoztatni képességeiket" - mondta a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral együtt háromnapos bangladesi látogatáson tartózkodó Babatunde Osotimehin, a világszervezet Népesedési Alapjának (UNFPA) vezetője vasárnap.
   
A házasodási szokások az utóbbi 35 évben nem változtak, bár Banglades sikeresen csökkentette a termékenységi, anya-, illetve gyermekhalandósági rátát, és növelte a lányok iskolázottsági mutatóit.
   
Osotimehin szót emelt amellett, hogy minél több lány végezze el a középiskolát, illetve csökkentsék a tizenévesen férjhez adott fiatalok számát. Bangladesben elvileg tilos a házasság 18 éves kor alatt.
   
Az ENSZ a következő öt évben megkétszerezné az ázsiai országnak nyújtott támogatást, és szeretné, ha 2015-ig 194-ről 143-ra csökkenne az ezer élve születésre jutó anyahalálozás száma, a termékenységi ráta pedig 2,5-ről 2,1-re esne vissza. Az UNFPA hivatalos álláspontja szerint a globális népességnövekedés kihívást jelent a világ számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.