Szegény vörös vércse

Finnországban gyűrűzték - Magyarországon ütötte agyon az áram

Finnországban jelölt vörös vércsét találtak Palotás község közelében, a madarat áramütés érte - közölte Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Nógrád megyei munkatársa.

2011.11.13 15:59MTI

„A meggyűrűzött vörös vércsét egy magángazdálkodó találta néhány napja egy középfeszültségű villanyvezeték alatt. A madár csak ugrálni tudott, repülni nem. A ragadozót a fém gyűrű mellett megjelölték a két szárnyán is, hogy befogás nélkül, távolabbról felismerhető legyen, illetve geolokátorral is ellátták. Utóbbi célja, hogy a vörös vércsék vonulási útvonalairól, kóborlásairól képet kapjanak az ornitológusok” – mondta Papp Ferenc.

Hozzátette: azonnal felvették a kapcsolatot a finn kutatókkal és kiderült, hogy a vörös vércsét Finnország nyugati részén gyűrűzték. Itt egy Kauhava nevű település környékén már 25 éve végeznek kutatásokat, a vércséket költőládákban telepítik meg.

A vonulási útvonalak megismerése céljából idén először erősítettek rájuk geolokátorokat: a vizsgálat alanyát képező 440 madárból 82 hím példány kapott ilyet. Azért választották a hímeket, mert ezek hűségesebbek élőhelyükhöz, nagyobb biztonsággal visszatérnek oda, mint a tojók.

„A madár teljes gyógyulására nincs esély. Az áramütést túléli, de a szárnyát el fogja veszíteni. Jelenleg a Bükki Nemzeti Park salgótarjáni telepén gondozzák” – tette hozzá Papp Ferenc.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.