Összeszámlálják a hóleopárdokat

Nepáli iskolások követik a titokzatos ragadozó nyomait

A természetvédők az iskolásokat is bevonták Nepálban a rejtélyes hóleopárd, a világ egyik legtitokzatosabb állata nyomainak követésébe az ország északi részében.

2011.11.12 10:59MTI

"A hóleopárdok rendkívül ritkák és elérhetetlenek, mivel hajnalban és alkonyatkor mozognak. Kevesen látták őket, még az állatvédőknek sem adatott meg a lehetőség" - mondta Som Ale, a Hóleopárd-védelem nevű amerikai szervezet tagja.
   
Szakemberek becslése szerint ma már csupán 500 hóleopárd él a himalájai országban. A "hegyek fantomjának" is nevezett magányos ragadozó 5000-6000 méteres magasságban él.
   
A szervezet tagjai az ország északi határa közelében élő iskolások között toboroztak "nyomkövetőket". Ezenkívül digitális kamerákat telepítenek a megfelelő helyekre, és megfigyeléseket végeznek velük. A képeket később számítógépes programokkal elemzik: a szoftver alkalmas lesz az egyes egyedek azonosítására  foltjaik alapján.
   
Az idén végrehajtandó, két hónapon át tartó hóleopárd-számlálás alapján a tudósok pontosíthatják a populációra vonatkozó adataikat.
   
A hóleopárd a hetvenes évek óta védett Nepálban. Az orvvadászokat 100 ezer nepáli rúpiás (283 ezer forintos) pénzbüntetéssel és 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.