Hidrogén és hélium alkotja őket

Óriási gázfelhők mesélnek a világegyetem hajnaláról

A világegyetem hajnalán képződött, kizárólag hidrogénből és héliumból álló két hatalmas gázfelhőt észleltek amerikai csillagászok, akik felfedezésüket a Science legújabb számában ismertették.

2011.11.11 21:37MTI

A csillagászok a hawaii Keck obszervatóriumból végezték a megfigyeléseket. Az általuk észlelt két felhő körülbelül kétmilliárd évvel az ősrobbanás után képződött, nem tartalmaznak a hidrogénnél, valamint a hidrogén-izotópnál, a deutériumnál nehezebb kémiai elemeket. A tudósok nem keresték ugyan a héliumot, de feltételezéseik szerint az is bőségben található a felhőkben.

Nem találtak viszont nehezebb elemeket, úgynevezett fémeket. A "fémeket" a csillagászok számára a hidrogénnél és héliumnál nehezebb kémiai elemeket jelentik és mivel ezek az elemek a csillagfejlődés során jönnek létre, a korai univerzumban kevés fém volt található. Ennek megfelelően az akkor keletkezett csillagokból szinte teljesen hiányoznak a nehezebb elemek.
   
"A nehéz elemek hiánya bizonyítja, hogy a felhők a korai világegyetemből valók. Első ízben sikerült észlelni ilyen gázfelhőket, amelyek az első csillagoknak adtak életet" - hangsúlyozta J. Xavier Prochaska, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem csillagásza, a tanulmány társszerzője, aki szerint további ilyen gázfelhők lehetnek.
   
A Science legújabb számában megjelent amerikai és japán kutatók tanulmánya, amely szerint a korai csillagok sokkal kisebbek lehettek, mint eddig feltételezték. Az eddigi elképzelések szerint az első csillagok tömege több százszor meghaladta a Napunkét, a legújabb kutatások fényében "csupán" néhány tucatszor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.