Északon már csak tíz százalékuk érintetlen

Romlik az alpesi vízfolyások állapota

Az Alpok északi régiójában a vízfolyások mindössze tíz százaléka mondható ökológiailag érintetlennek a Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentése szerint.

2011.11.12 13:39MTI

Az alap összesen tizenöt észak-alpesi folyót vizsgált meg Németországban, Svájcban és Ausztriában. A legrosszabb eredményt az osztrák Traisen "érte el", amely hosszának 93 százalékán erősen vagy nagyon erősen szenvedett károsodást.
   
A 15 folyó mintegy egyharmadánál a különböző problémák ellenére magas a fajok sokszínűségének mértéke. Bár a vízminőség jelentősen javult, a vízfolyások közel felében nem érvényesülnek az eredetileg meghatározó természetes funkciók.
   
Legjobb állapotban a svájci Sense folyó van: 95 százalékának magas vagy nagyon magas az ökológiai értéke.
   
Claire Tranter, a WWF Németország szóvivője szerint a mederszabályozási intézkedések és a megépült vízlépcsők megszakítják a folyók folyamatosságát és dinamikáját.
   
A tanulmány egyik szerzője, Reinhold Hettrich megemlítette, hogy vízlépcsők esetében lehetséges elkerülő "utak" kiépítése a halak számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.