Hatalmas győzelem

Női kézilabda-vb: Legyőztük a spanyolokat!

A legjobb 8 közé jutott a magyar női kézilabda-válogatott a szerbiai világbajnokságon, mivel a hétfői nyolcaddöntős mérkőzésén 28-21-re legyőzte a spanyol csapatot. A szerdai belgrádi negyeddöntőben Brazília vár Hajdu János szövetségi kapitány együttesére.

2013.12.16 19:07MTI
MTI

Az első perceket leszámítva remekül védekezett a tavalyi Eb-n harmadik magyar válogatott, és Herr Orsolya kapus parádés teljesítményének is köszönhetően fokozatosan húzott el sok hibával játszó riválisától. A szünetben 17-12 volt az állás. A folytatásban rendezték soraikat a spanyolok, 11 percig nem kaptak gólt, ennek eredményeként 19-13-ról két gólra felzárkóztak. Aztán újra erőre kapott a magyar csapat, ismét irányította a játékot, és végül megtörte a spanyolok ellenállását.

Nyolcaddöntő:

Magyarország-Spanyolország 28-21 (17-12)

Újvidék, 800 néző, v: Birch, Stenrand (dánok)

gól: Görbicz 6/4, Zácsik 5, Bognár-Bódi 4, Vérten 3, Soós 3, Szucsánszki 2, Tomori 2, Triscsuk 1, Szamoránsky 1, Kovacsicz 1, illetve Lopez 7, Aguilar 4, Cabral 4/2, Beg. Fernandez 3, Pena 2/1, Mangue 1

A vártnál kevesebb, csupán mintegy kétszáz magyar szurkoló látogatott ki Újvidékre, igaz, az ő hangjuktól volt hangos az aréna.

Az elmúlt napokban térdsérüléssel bajlódó Görbicz a cserepadon kezdett. Helyette Szucsánszki volt az irányító, és éppen ő dobta az első gólt. Gyorsan fordítottak a spanyolok, mert ekkor még könnyedén át tudták törni a védelmet. Ahogy a Hajdu-csapat is megtalálta a rést a spanyol falon - a bal szélen -, Bognár-Bódi három találatával 5-5 lett az állás. A túloldalon Cabral sziporkázott, majd Kisst Herr váltotta a kapuban. Aztán a spanyolok is sokat hibáztak, sorozatban négy gólt kaptak, így kapitányuk időt kért, majd több poszton cserélt.

Erre Görbicz is játékra jelentkezett. Herr büntetőt és ziccert fogott, ez pedig erőt adott a többieknek. A 21. percben már 13-9-re vezetett a Hajdu-együttes. Triscsuk kiállítása alatt nem esett gól, majd Zácsik két eredményes átlövéssel jelezte, hogy a pályán van. A szünetig maradt a jó védekezés, és ötgólos magyar előnynél vonultak az öltözőbe a csapatok.

A második félidőt Tomori kiállítása miatt emberhátrányban kezdték a magyarok, mégis eredményesen fejeztek be egy támadást: Zácsik saját kipattanóját értékesítette. Ezt a két percet 2-1-re nyerte a magyar csapat. Agresszívebb védekezésre kapcsolt az ellenfél, többször szerzett labdát, és - elsősorban Aguilar találataival - felzárkózott 19-17-re. Ekkor időt kért a magyar szövetségi kapitány, mert úrrá lett együttesén a kapkodás.

Újra Görbicz játszott irányítóként, de ekkor ő sem tudott nyugalmat sugározni. Emberelőnyben felcsendült a lelátón az "Ébresztő!" és a "Harcoljatok!". A ferencvárosi légiós, Pena büntetőből még a kaput sem találta el, többek között ez jelezte, hogy a másik oldalon is idegesek a játékosok. Tomori 11 perces gólcsendet tört meg, ezzel sikerült átlendülni a holtponton. A 49. percben 23-19-nél időt kért a spanyolok szakvezetője, ám a visszaálló Kiss jó százalékkal védett.

Ahogy szorított az idő, úgy lett egyre sürgősebb a spanyoloknak, és a kapkodásban még a legnagyobb helyzeteiket is kihagyták. Négy perccel a vége előtt, ötgólos hátrányban még egyszer megpróbálták rendezni soraikat, ám hiába harcoltak az utolsó leheletükig, a Hajdu-csapat ment tovább, magabiztos győzelemmel.

A magyarok - amikor kijutottak a vb-re - még nem végeztek a kilencedik helynél hátrébb. Ez a sorozat ezúttal sem szakad meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.