Kézi Bajnokok Ligája

Tőkés: "alantas" a ProSport Görbicz és Győr-ellenes képriportja

Elítélte Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke azt a képriportot, amelyet a bukaresti ProSport című napilap közölt szombaton, az Oltchim Valcea-Győri Audi ETO női Bajnokok Ligája-elődöntő előtt.

2013.04.10 04:39MTI

A politikus megkövette a sértett győri csapatot, valamint játékosait "román polgártársai, illetve az inkriminált sportújság minősíthetetlen magatartása miatt". Nemzetközi hírű, neves román élsportolónőkhöz "méltatlan, és egyenesen alantas" az, ahogyan az újságban közölt fotókon több román sportoló Görbicz Anita mezét tépve, taposva pózol - írta az EP-képviselő az MTI-hez kedden eljuttatott állásfoglalásban.

"Nemrégen emlékeztünk meg a kiváló Marian Cozma veszprémi - román válogatott - kézilabdázó halálának gyászos évfordulójáról. Noha a két eset súlyossága nagyban eltér egymástól - annak idején hasonló érzéssel ítéltük el a jeles sportolót ért brutális erőszakot, a magyar és a román sportvilág pedig soha nem látott szolidaritással talált egymásra.

Ennek a sporttörténeti példának a szellemében kell visszautasítanunk ezután is minden, emberhez és népeinkhez méltatlan, sportszerűtlen vagy éppenséggel erőszakos megnyilatkozást, mely a nemzetközi sportéletet vagy a magyar-román sportkapcsolatokat beárnyékolhatja" - szögezte le az EMNT elnöke. Rámutatott: a kolozsvári magyarzászló-égetés, a székely zászlónak egy gyulafehérvári kosárlabdameccsről való diszkriminatív eltávolítása, valamint a legutóbbi holland-román labdarúgó-mérkőzésen kitűzött magyarellenes felirat olyan provokációk, amelyeknek az elkövetői a magyar-román kapcsolatok tudatos megrontására törekszenek.

"Mi, magyarok semmiképpen ne ugorjunk be, ne legyünk partnerek ezekben a provokációkban!" - írta állásfoglalásában Tőkés László. Hozzátette: egyetért a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének, Borkai Zsoltnak a felhívásával, amelyben minden, sportot szerető szurkolót arra kér, hogy "a csütörtöki veszprémi visszavágón a szokásosnál is sportszerűbben biztassák a győri kézilabdás lányokat! "Nyerjen a jobbik! Távlatilag ugyanez érvényes a szeptember elején sorra kerülő román-magyar labdarúgó rangadóra" - zárta állásfoglalását az EP-képviselő. A bukaresti BL-elődöntőt 24-22-re nyerte a Győr - Görbicz nyolcszor volt eredményes -, a visszavágót csütörtökön rendezik Veszprémben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.