Olimpia - Paralimpia

London 2012 - Pontszerzőket jutalmaztak

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszönetet mondott a londoni olimpián és paralimpián kiemelkedően szerepelt versenyzőknek azért, hogy Magyarországot újra a világ legeredményesebb nemzetei közé emelték.

2012.09.17 15:47MTI

"Minden magyar büszke lehet a kemény, küzdelmes munkával kivívott olimpiai eredményekre, Londonnal új tartalmat kapott az, hogy Magyarország sportnemzet" - mondta Balog Zoltán azon a hétfői ünnepségen, amelyen jutalmazták a 4-6. helyen végzett magyar sportolókat. "Minden eredmény mögött emberfeletti munka van, s az érmesek mellett a negyedik-hatodik helyezettek is hozzájárultak a dicsőséghez" - folytatta a tárca első embere, aki külön kitért a fogyatékkal élő sportolókra.

"Önök nemcsak sport-, de sorstársaiknak is naponta példát mutatnak" - mondta, hozzáfűzve, hogy miközben Magyarország kormánya a lehetőségekhez mérten mindent megadott a sikerekhez, az olimpikonok és paralimpikonok Londonban bizonyították: "igenis, a magyarok képesek helytállni a világ élvonalában," majd ezt kiegészítette azzal, hogy: "mért ne sikerülhetne a gazdaságban, a kultúrában ugyanez?".

A Szépművészeti Múzeumban rendezett eseményen állami kitüntetéseket - így Magyar Érdemrend Tisztikeresztet (polgári tagozat) -, valamint miniszteri elismerő okleveleket vehettek át a nem érmes, de pontszerző helyezést elért versenyzők Balog Zoltántól, illetve Czene Attilától, a tárca sportpolitikáért felelős államtitkárától, valamint Szekeres Pál helyettes államtitkártól.

Az ünnepséget követően az MTI kérdésére válaszolva Szekeres Pál, aki hatodik paralimpiáján szerepelt versenyzőként Londonban, a rendre vitákat kiváltó olimpiai javadalmazásra is kitért: "A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöksége elkészítette a szakmai javaslatot, ezt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége elfogadta, ez alapján kerül az előterjesztés a kormány elé. Annyit elárulhatok, hogy a paralimpiai bizottság indítványa szerint például a magyar paralimpiai bajnokot a négy évvel ezelőtti, 20 milliós díjazáshoz képest a londoni aranyéremért 23 millió forint illetné meg. Az ügyben szerdán születhet kormánydöntés."

A Szépművészeti Múzeumban rendezett eseményen állami kitüntetéseket, valamint miniszteri elismerő okleveleket vehettek át a XXX. nyári olimpiai játékokon és a XIV. nyári paralimpiai játékokon nem érmes, de pontszerző helyezést elért versenyzők.

A helyezettek listája:

Olimpia:

4. hely:Hosszú Katinka, úszás (400 m vegyes)

Gyurta Dániel, úszás (100 m mell)

női vízilabda-válogatott

férfi kézilabda-válogatott

5. hely:Karakas Hedvig, cselgáncs (57 kg)

Joó Abigél, cselgáncs (78 kg)

Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Kozma Dominik, úszás (4x100 méteres vegyesváltó)

Harcsa Zoltán, ökölvívás (75 kg)

Hatos Gábor, birkózás (szabadfogás, 74 kg)

férfi vízilabda-válogatott

6. hely:Kiss Gergő, úszás (400 m gyors)

Csonka Zsófia, sportlövészet (női sportpisztoly, 30+30 lövés)

Bognár Richárd, sportlövészet (férfi dupla trap)

Kapás Boglárka, úszás (800 m gyors)

Sidi Péter, sportlövészet (kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett)

Vajda Attila, kajak-kenu (C-1 1000 m)

Dudás Miklós, kajak-kenu (K-1, 200 m)Paralimpiai 4-6 helyezettek:

Biacsi Bernadett, atlétika (1500 m), 4. hely

Ráczkó Gitta, úszás (100 m mell) 6. hely

Engelhardt Katalin, úszás (50 m pillangó, 50 m gyors) 6. hely

Berecki Dezső, asztalitenisz - negyeddöntő (egyéni, csapat)

Csonka András, asztalitenisz - negyeddöntő (egyéni, csapat)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.