A csodasmink sokat segíthet

Praktikák, ha megelőznéd a bőröd öregedését

Gondoltad volna, hogy bőröd már húsz évesen elkezd öregedni? Bár ebben a korban még nem olyan látványos, nem árt ellene idejében védekezni, most megtudhatod, hogy miképp!

2010.09.20 13:00ma.hu

Figyelmeztető külső jelek:

pigmentfoltok az arcon és a kézfejen, megereszkedett áll, szarkalábak a szem körül. Az arc csontosabbá válik, és a nyakon is feltűnhetnek az első ráncok.

Ahogyan tehetsz ellene

A bőr öregedéséért két dolgot, a géneket és a környezeti ártalmakat teheted felelőssé. Bőröd genetikai programja, azaz öregedésének szakaszai már születésedkor eldőlnek. A bőr öregedése elsősorban az irhát érinti, amit elasztikus és kollagénrostok, vérerek, idegek, szőrtüszők és faggyúmirigyek hálóznak be.

Míg a bőr genetikai öregedése ellen szinte semmit sem tehetsz, a környezeti ártalmak romboló hatásával szemben idejében védekezhetsz. Jó, ha alaposan meggondolod például, hogy kifekszel-e a napra, a bőr öregedéséért ugyanis 80 százalékban a napfény felelős.

Ezt a jelenséget a tudósok fotoöregedésnek (photoageing) nevezik. A napfény mellett a szennyezett levegő, a nehézfémek és a klímaberendezések is károsítják a bőrt.

A helytelen táplálkozás is növeli a ráncok kialakulásának esélyét, a porlevesek, a konzervek és a mirelit pizzák helyett ezért inkább vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel tápláld a bőrt!

Különösen veszélyesek az egyoldalú villámdiéták, mint amilyen például a tojásdiéta.

Minél gyakrabban sanyargatod ezekkel a szervezetedet, annál inkább megfosztod bőrödet az életfontosságú tápanyagoktól, nem beszélve arról, hogy a gyors fogyás következtében még a kötőszövetek is megnyúlnak, és a bőr petyhüdtté válik.

Csodasmink

Régen álmodni sem mertek olyan alapozókról, melyek egyszerre kendőzik el a ráncokat és a bőr egyenetlenségeit, és egészséges színt is adnak az arcnak.

Mára ez elérhetővé vált, hiszen a legújabb alapozók olyan speciális pigmenteket tartalmaznak, melyek csak a fény rózsaszínű részecskéit verik vissza, így eltakarják az arc fakó, sárgás tónusait, és sugárzóvá, üdévé varázsolják az arcot.

Kaphatók emellett úgynevezett holográfikus tulajdonságú alapozók is, melyek háromdimenziós pigmentjei tökéletes fedést nyújtanak.

Ha reggeli szürkületkor és esti gyertyafényben is tökéletes sminket szeretnél, fényre érzékeny pigmentekkel készült alapozót válassz!

Ez utóbbiak olyanok, akár egy átváltozóművész: a fényviszonyoktól függően hol sötétebbek, hol pedig világosabbak, hogy az arcbőr mindig tökéletes benyomást keltsen.

A zsírosodásra hajlamos, fénylő bőrre olajmentes alapozót vigyél fel, mely tejprotein-tartalmának köszönhetően mattá varázsolja a bőrt!

Az élet szakaszai

Életed minden egyes szakasza nyomot hagy a bőrön, hogy mikor és hogyan történnek ezek, az alábbi áttekintésből megtudhatod:

30 fölött: a bőr 30 százalékkal kevesebb zsírt termel, és az elasztikus rostok is kezdenek megnyúlni.

A bőr veszít nedvességéből, és szárazabb lesz, mint korábban. A sejtosztódás lelassul: míg azelőtt 28, most 40 napig tart, mire a bőr legfelső rétege megújul.

40 fölött: a bőr szemmel láthatóan szárazabb, mivel 20 százalékkal kevesebb faggyúmirigy működik, mint tíz évvel ezelőtt. A sejtosztódás, a vérkeringés és az oxigénellátás lelassul.

A hajhagymák és a haj pigmentjeinek száma csökken, a hajszálak elvékonyodnak, és – alkattól függően – őszülni kezdenek.

50 fölött: az ösztrogéntermelés akár 75 százalékkal is csökkenhet, ezért a bőr elvékonyodik, szárazabbá és érzékenyebbé válik.

Az izzadság- és faggyúmirigyek működése lelassul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.