Mangosztánnal az öregedés ellen

Hatékony antioxidáns az Istenek gyümölcse!

Ebben a különleges trópusi gyümölcsben jelentős mennyiségben vannak jelen polifenolok és katechinek is, amelyek hatékony antioxidánsok.

2010.07.25 14:38vitalland.hu

Gazdag poliszacharidokban, amelyek baktérium és gombaölő hatást fejtenek ki, valamint tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, B1-, B2-, B6- és C-vitamint is. A mangosztánban található hatóanyagok sora azonban ezzel nem zárul le! Az igazi értékét az adja, hogy különösen nagy mennyiségű xantont tartalmaz.

A xantonok, a flavonoidok családjába tartozó rendkívül erős antioxidáns vegyületek, melyek egyes vizsgálatok szerint ötször hatékonyabbak a C- és E-vitaminnál. Több mint 200 féle létezik a természetben, és minden xanton más és más hatást fejt ki a szervezetre. Mindennek megvan a maga sajátos hatás profilja, egymással kombinálva pedig hatásaik felerősödnek, és így az egész szervezet egészséges működését elősegítik.

XantonAmi rendkívül figyelemre méltó a mangosztán gyümölccsel kapcsolatban, hogy 17 különböző xanthon jellegű vegyületet tartalmaz. Ez az eddig ismert leggazdagabb forrása ezeknek a jótékony hatású flavonoidoknak, amely táplálékként használt gyümölcsökben fellelhető.

Bár a mangosztán xantonjait már közel 150 éve (Schmid, 1855) ismerjük, a tudomány még napjainkra sem bizonyította, hogy a xantonok emberi betegségek klinikai kezelésére felhasználhatóak-e.

De a gyümölcs valódi értékének megítélésében nem csak a tradicionális gyógyítók megfigyeléseire támaszkodhatunk. Dr. Duke, Fitokémiai és etnobotanikai adatbázisaiban (Duke, 2004) a mangosteen összetevőinek részletes listáját is megtaláljuk.

Az etnobotanikus, dr. James Duke számos táplálék-kiegészítőként alkalmazott természetes készítmény kémiai összetételét vizsgálta meg. A kémiai alkotóelemek alapján felsorolta az összetevők ismert hatásait.

Dr. Duke megadja a feltételezett napi adagokat és a várható kedvező hatásokat (a magnosztán gyümölcs alkotórészeivel kapcsolatban elvégzett saját és egyéb szakértők általi vizsgálatok alapján). A kedvező hatások teljes listája embert próbáló hosszúságú, 138 különböző tulajdonságot tartalmaz.

Az alábbiakban felsoroljuk azt a néhány kedvező hatást, amelyeket a magnosztánt fogyasztó emberek nagy többségénél megfigyelhetők voltak.

- Vérzsírszint csökkentő hatás - csökkenti az LDL-szintet,
- Antihipertenzív hatás - csökkenti a vérnyomást,
-  Megelőzi az érelmeszesedést - az artériák elzáródását és megkeményedését,
- Kardioprotektor hatás - védi a szívizmot,
- Hipoglikémiás hatás - csökkenti a vércukorszintet,
- Parkinson-kór és Alzheimer-kór elleni hatás, illetve kedvezően hat az elbutulás egyéb formáira is,
- Immunstimuláns - serkenti az immunválaszt,
- Gombaölő hatás,
- Antibakteriális hatás,
- Antivirális hatás,dermatitis, sebfertőzések, tinea és akne kezelésére alkalmazható,
- Gyulladáscsökkentő hatás,
- Antipiretikus hatás - lázcsillapító,
- Zöldhályog és szürkehályog ellenes hatás,
- Csökkenti a pikkelysömör keltette viszketést,
- Ínybetegséget megelőző hatás, erősíti a fogágy kötőszöveteit,
- Hasmenést csökkentő hatás,
- Rost- és gyümölcssav tartalma segíti az emésztést és bélműködést,
- Elhízás elleni hatás - természetes fogyás,
- Kimerültséget csökkentő hatás,
- Antidepresszív és szorongásoldó hatás,
- Öregedés gátló hatás.

A tudomány számára még nem teljes mértékben ismeretes, hogy a mangosztán miért hatékony ennyi különböző betegség kezelésében, de feltehetően gazdag xanton tartalmában keresendő a megoldás.

Mangosztánnal az allergia ellen

Gyümölcsének héjában a kutatók egy olyan anyagot találtak, amely kiegyensúlyozza a prosztaglandin E szintézisét és a hisztamin felszabadulását. Ez a két folyamat többek között az allergiás reakciók velejárója is. Laboratóriumi tesztekben a növény kivonata hatékonyan enyhítette az allergiás tüneteket.

A prosztaglandinok fontos szerepet játszanak a központi idegrendszer fájdalomingerének közvetítésében. Így azok a gyógyszerek, amelyek meggátolják a prosztaglandinok képződését, fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki.

Az antioxidáns csúcs

Az ORAC érték egy anyag antioxidáns hatásának mértékét jelzi, 100 grammra vetítve. A mangosztán ORAC értéke 17.000 és 24.000 között van. Korábban az aszalt szilva tartotta az ORAC csúcsot, 5.770-es értékkel.

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával jelentős, 15-20 százalékos antioxidáns-szintemelkedés érhető el, különösen, ha azok nagy ORAC értékűek. Ahhoz azonban, hogy a plazma és a szövetek antioxidáns kapacitása jelentősen növekedjen, a napi bevitelt 3.000-5.000 ORAC egységre kell megnövelnünk.

Szervezetünk antioxidáns igényét jelentős mértékben befolyásolja az egészségi állapotunk, a korunk, a környezeti terheltségünk és hogy táplálékaink napi szinten mennyi antioxidánst, ezen belül mennyi flavonoidot tartalmaznak. Ha többet fogyasztunk a szükségesnél, akkor szervezetünk a felesleget a vesén keresztül kiüríti.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.