Valósággá válik? Százévesen ötvenéves testtel élni

Ötvenévesen állítanák meg a test öregedését

Saját növesztésű, új szövetekkel és tartós protézisekkel érnék el brit kutatók, hogy akár százévesen is egy ötvenéves testével élhessen a jövő embere - számolt be kedden leeds-i kutatók elképzeléseiről a BBC hírportálj.

2009.10.21 18:40MTI

A Leeds-i Egyetem szakemberei öt év alatt 50 millió fontot (14,6 milliárd forintot) költenek olyan innovatív megoldások kifejlesztésére, melyek jó életminőséget tesznek lehetővé idős korban is. Új csípő, térd és szívbillentyű kidolgozása szerepel az első tervekben, ám a jövőben szinte minden testrészre sor kerülhet.

A kutatók olyan beültethető szöveteket állítottak elő, melyeket nem lök ki a szervezet, mert sajátjaként ismeri fel, kerámia labdából és kobalt-króm ötvözetből pedig egész életre szóló csípőprotézist készítettek, ugyanilyen technológiával most fejlesztik ki a mesterséges térdet is. Az új típusú szívbillentyűk próbái Brazíliában folynak negyven páciens részvételével, az eddig eredmények biztatóak - mondta el Eileen Ingham, a kutatás vezetője. Egy egészséges - emberi vagy állati, például sertésből származó - szívbillentyűből indulnak ki a kutatók, melynek sejtjeit különböző vegyszerekkel "elemésztik".

A visszamaradó vázat ezek után a kilökődés veszélye nélkül ültethetik be a páciensek szívébe, ahol megtelepednek rajta saját sejtjei. A technológiát már engedélyezte a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.