Tippek egészen tini korunktól idős korunkig

Bőrápolási tanácsok évről évre!

Hogy milyen a bőrünk az nagy részt a géneken múlik, de az életmód, a táplálkozás, s természetesen a rákent kozmetikumok is befolyásolhatják az állapotát.

2010.08.06 07:49ma.hu

Tinédzserként, 13-15 évesen a legnagyobb ellenségek a pattanások lehetnek, amelyek mindig a randi előtt csúfítják el az orrot vagy az állat. Másrészről a test ilyenkor még feszes, a narancsbőrt a vénasszonyok huncutságának gondolja az ember, a szem alatti karikák egy kis jég segítségével öt perc alatt felszívódnak.

A pattanások ellen sokat segíthet a rendszeres tisztítás, és ebből a kozmetikus kihagyhatatlan. A szakszerűtlenül kinyomott mitesszerektől ugyanis hamar olyan lesz az ember arca, mint a hold árnyékos oldala: tele lesz kráterekkel. Lehetnek olyan pattanások is az arcon, amelyekben baktériumok tanyáznak, s a házi barkácsolással ezeket remekül át lehet telepíteni az arc más részére is.

A kozmetikust érdemes 4-6 hetente felkeresni, közben pedig otthon vigyázni magunkra és ellenállni a nagyítós tükör csábításának.

Tizenéves korban a jelszó:a kevesebb - több. Fontos a mindennapos lemosás, a megfelelő arckrém, de a szakember mindenkit óv a szélsőségektől, a túl erős csodaszerektől. Vigyázzunk a nappal és a szoláriummal, bár ilyenkor még nem senki sem hiszi el, de ebben a korban alapozhatja meg egy nő azt, hogy negyvenévesen már ráncos vénasszonynak látsszék.

A helyes táplálkozással viszont a szépséget alapozhatjuk meg: ha tizenévesen megszokjuk, hogy egészséges ételeket eszünk, és a formás feneket, a lapos hasat tornával tartjuk karban, kevesebbet szenvedünk majd később a kilóktól.

A helyes táplálkozást a bőr is meghálálja, ki ne hallott volna már a fűszeres, túl zsíros ételek okozta bőrproblémákról.

A húszas éveinkben már kezdődik a harc a ráncok ellen. A testünk eleinte szép lassan, majd egyre gyorsabban változik: azt vesszük észre, hogy már nem olyan rugalmas, mint azelőtt. A cellulitisz kezd megjelenni addig feszes combjainkon, a zsír nem kívánt helyeken gyűlik föl, és a bőr is veszít a rugalmasságából.

Ráadásul ilyenkor sok nő vállal gyereket, ami nem csak a testen, de az arcon is nyomot hagy. Ebben az életkorban alakul ki véglegesen az is, hogy milyen bőrtípushoz tartozunk.

Húszon túl a jelszó: alapos karbantartás, vagyis testápolás tetőtől talpig.

Legyen otthon egy jó bőrradír, és használjuk is - főleg a városlakók - hetente egyszer. Ennél sűrűbben nem érdemes, mert a mindennapos radírozás inkább árt, mint használ, ugyanis megvastagítja a bőrt.

A radírozás egészen a klimaxig nagyon fontos, de a kémiai radírokkal vigyázni kell, mert ezek hámoldó savakat, például tejsavat tartalmaznak, amelyek esetleg a kelleténél jobban is zsírtalaníthatják a bőrt.

Harminc fölött a nőket már a terhességi csíkok, a cellulitisz, a visszér, a kissé megereszkedet has és mell, a bőr tónusának fáradása, a vékonyodó haj és hormonális hatások szomorítják.

Lelassul az anyagcsere, a verejtékmirigyek egyre lustábbak, a bőr egyre szárazabb. Ilyenkor tehát már a zsírosabb, tartalmasabb maszkokat kell használni, de fontos erről is a kozmetikussal is egyeztetni.

A bőr vékonyodni kezd, hiszen a hámleválás működik, de az újratermelés már nem zajlik olyan gyors tempóban, mint korábban. Az ilyenkor jelentkező különböző bőrproblémák kezelésében segíthet a szakember, de hidratálni szinte minden bőrt kell.

A szem környékén megjelennek az apró ráncok, szinte nincs nő, aki ne kezdené el ezeket őrült tempóban kenegeti. Valóban, a ráncok ellen fel kell lépni, de arra vigyázni kell, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára.

A túl zsíros szemránckrém ugyanis ellustítja a bőrt, és leneveli a faggyútermelésről, ami később csúnyán megbosszulja magát.

Negyvenen túl , ha tetszik, ha nem, a bőrünk egyre inkább az érett típushoz tartozik. Minden sokszorosan meglátszik az arcon, legyen az éjszakázás, napozás, vagy akár egy rosszabb, stresszesebb időszak. A testen fellehető zsírpárnákat egyre nehezebb ledolgozni. Egyre több az ősz hajszál, egyre mélyebbek a ráncok.

Ettől függetlenül, egy kis odafigyeléssel ragyogóak lehetünk. A sok pihenés, a nyugodt alvás, ezzel párhuzamosan pedig a rendszeres mozgás - mondjuk a séta vagy kocogás a friss levegőn - nem a szmogos belvárosban -, akár évekkel is megfiatalíthat bennünket.

A bőr ebben a korban már egyre nagyobb figyelmet igényel, ilyenkor már azoknak is érdemes külön éjszakai krémet használni, akik eddig nem tették. Vegyünk fájdalmas búcsút a napozógyékénytől, viszont szerezzünk be egy jó szalmakalapot, hiszen minél idősebbek vagyunk, annál ártalmasabb lehet a napfény.

Ha mégis megkockáztatjuk a barnulást, semmiképp ne használjuk a testünkre szánt napkrémet az arcunkra, erre válasszunk külön erre a célra gyártott terméket.

Ötven felett már elérkezik a változó kor és a klimax. Talán nincs még egy olyan hatás, ami erősebben befolyásolja a test működését, mint a klimax. Az erek elkezdenek kitágulni, megjelenhetnek a májfoltok, fennáll a csontritkulás veszélye.

A hormonális változások miatt több, erősebb szőrszál is feltűnhet a állon és az orr alatt. A bőr egyre szárazabb, ráncosabb. Ebben a korban már figyelni kell a test működését. Jó, ha ellenőriztetjük a hormonszintet, a vércukrot, a vérnyomást, járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra.

A legfontosabb, hogy ne hagyjuk el magunkat. A rendszeres mozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás ebben a korban is alapkövetelmény a szépséghez.

A májfoltok ellen inkább télen érdemes fellépni, ilyenkor halványíthatjuk különféle gyümölcssavas kezelésekkel, hámlasztással, nyáron pedig védjük a napfénytől.

Hatvan felett is nő a nő!

Bár a közvélekedés az, hogy ebben a korban a test már sokkal inkább orvosi gondoskodást igényel, mint szépségápolást, az is legalább ennyire közismert, hogy ép testben ép a lélek - így érdemes tenni magunkért, a külsőnkért, a kondíciónkért.

A legfontosabb: fogadjuk el a korunkat. Szánalmas látvány az a nő, aki hatvan felett is harmincévesnek akar látszani. Amit eddig nem tettünk meg, azzal hatvan felett már hiába küszködünk.

De nem azt jelenti, hogy ilyenkor már nincs szükség semmilyen kezelésre: keressük fel továbbra is a kozmetikust, használjunk minden nap a bőrünknek megfelelő arckrémet és testápolót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.