A programot méltatják

Brit zenei szaklap cikke a miskolci operafesztiválról

A Londonban megjelenő mértékadó folyóirat, az Opera Now idei utolsó számában a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztivál 2010-es programját méltatja.

2010.12.10 10:14MTI

Brendan G. Carroll írásában kiemelte, hogy a Bartók+Európa 2010 Miskolci Nemzetközi Fesztivál a gazdasági nehézségek ellenére újabb ragyogó programot mutatott be.

"Az európai együttesek meghívása, valamint a saját produkciók igazi kozmopolita hangulatot kölcsönöznek a vidéki fesztiválnak" - fogalmazott a kritikus, aki dicsérte Britten Lukrécia meggyalázása című művét a németországi Gerai Színház előadásában.

Mint hozzátette: a darabot nehéz színpadra állítani és elénekelni, ám "ez az egyszerű, sallangmentes és határozottan megfogalmazott produkció segített összpontosítani a drámára".

A szerző megjegyezte ugyanakkor, hogy nem minden színpadra lépett énekesnek ment könnyedén az éneklés angolul. Jevgenyij Nyesztyerenko fellépése Miskolcon A Prágai Nemzeti Színház vendégjátékát, Mozart Don Giovannijának előadását elragadónak találta a cikk szerzője.

A címszerepben szerinte Adam Plachetka személyében igazi csillag mutatkozott be. A brit újságíró Erkel Ferenc első vígoperája, a Kolozsvári Magyar Opera produkciójában előadott Sarolta előadásával kapcsolatban felhívta a figyelmet a zeneszerző születésének 200. évfordulójára. Mint írta, már az opera nyitánya meghatározta a hangnemet, amelyet "Offenbach, Rossini és Sir Arthur Sullivan crossoverének" nevezett.

Carroll szerint Laczkó Róbert különösen jó volt Gyula vitézként, Sándor Árpád pedig nagy hatású volt, mint Ordító kántor.

Rost Andrea

A cikk kitér arra, hogy Strauss Daphnéja koncertverziójához erős csapat állt fel "a kiváló Rost Andreával".

Az Opera Now szerint a show igazi sztárja Kocsis Zoltán volt, aki a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és Énekkart vezényelte. Szombaton este a Miskolci Nemzeti Színházban rendezik a fesztivál immár hagyományos ünnepi gáláját, amelyet Kovács János vezényel.

A szólisták: Jevgenyij Nyesztyerenko, a moszkvai Bolsoj Színház szólistája, a Bécsi Opera örökös tagja, valamint az I. Saljapin Énekverseny helyezettjei, vagyis Venyera Gimagyijeva (szoprán), Szvetlana Kaszjan (szoprán), továbbá a 2010-es Armel Operaverseny második helyezettje, Haja Zsolt (bariton) és a IV. Szentpétervári Énekverseny díjazottja, Igor Turcanu (tenor).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.