Színháztörténeti érdekességű bemutatót tartanak

Koldusopera a Thália Színházban

Színháztörténeti érdekességű bemutatót tart a Budapesti Operettszínház december 3-án a Tháliában: Bertolt Brecht és Kurt Weill Koldusoperáját fél évszázaddal korábban az akkor itt működő Petőfi Színházban már előadták.

2010.11.30 14:16ma.hu

Akkor Bicska Maxi szerepét Agárdi Gábor alakította, most Dolhai Attila fogja.

Tigris Brown Szabó P. Szilveszter, Polly Szinetár Dóra, Kocsma Jenny pedig Peller Anna lesz.

A Peachum-házaspárt Balikó Tamás/Földes Tamás és Siménfalvy Ágota formálja meg, Lucyt pedig Szendy Szilvia játssza.

A premiert megelőző sajtótájékoztatón Kerényi Miklós Gábor felidézte: az 1930-as vígszínházi bemutatón Jávor Pál volt Bicska Maxi. Egyéb, a Koldusoperára vonatkozó színháztörténeti érdekességgel is szolgál majd a Színháztudományi Intézet és Múzeum kiállítása a Thália Színház előcsarnokában, amely a premier alkalmából nyílik.

John Gay 1728-as Háromgarasos operája rendkívüli hatással volt a kor operajátszására és színházművészetére.

Erre a londoni Sohóban játszódó műre figyelt fel az 1920-as években Bertolt Brecht és írta meg Kurt Weill zenéjével saját színművét, amelynek helyszíne a Soho maradt és a szereplői is ugyanazok: a kolduskirály Peachum és riválisai, kurvák és bűnözők.

Az 1928-as ősbemutatón Berlinben Lotte Lenya, Weill felesége alakította Kocsma Jennyt. 

"Ez a darab minden korban megtalálta a nézőjét, hiszen minden időben és társadalmi közegben rólunk szól, a kisemberekről, akik, legyenek bármilyenek a gazdasági körülmények, mindig pórul járnak" - hangsúlyozta Béres Attila, a produkció rendezője.

Hozzátette: emiatt személyes dühét is igyekszik kifejezni az előadásban.

A rendező kitért arra, hogy a Koldusopera legújabb változatának kerete, Horesnyi Balázs díszlete is egyfajta morális-szellemi szétcsúszottságra utal, Bicska Maxi bandájának tagjai pedig karakterükben lefedik a maffiavilág minden árnyalatát.

A húszas évek stílusát idézik Túri Erzsébet jelmezei, a koreográfiát Tihanyi Ákos készíti. A Budapesti Operettszínház zenekarát Bolba Tamás vezényli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.