Különleges meglepetést tartogatnak

Miskolci operafesztivál: Bartók+Verdi 2011-ben

A Bartók+Verdi 2011 Miskolci Nemzetközi Operafesztivál június 9. és 19. között várja a zene- és operarajongókat, a Liszt-évhez is kapcsolódó programmal pedig felidézik a tíz évvel ezelőtt megtartott első miskolci operafesztivál eseményeit és hangulatát is.

2010.10.31 14:28MTI

Méhes László sajtóreferens a részletekről az MTI-nek azt mondta: Bartók Béla színpadi művei mellett 2011-ben ismét a kiváló itáliai zeneszerző, Giuseppe Verdi remekműveinek bemutatóival várja látogatóit a miskolci operafesztivál. Az esemény évtizedes múltját is idéző műsorban olyan közismert Verdi-operák dallamai csendülnek föl, mint az Aida, a Nabucco, a Rigoletto és a Trubadúr.

"A népszerű darabok mellett különleges csemegét is tartogatunk a Verdi-rajongók számára: a szerző A kalóz című operáját, amely ősbemutató lesz Magyarországon" - emelte ki a sajtóreferens. Hozzátette: a magyar komolyzenei élet kiválóságai mellett az operafesztivál Nyugat- és Kelet-Európa meghatározó társulatait, zenei együtteseit látja vendégül.

Operatársulatok, szólisták és együttesek érkeznek Miskolcra Prágából, Zágrábból, Pozsonyból, Kolozsvárról, Moszkvából, Salzburgból, Stuttgartból és Bayreuthból, s mutatják be Verdi és Bartók zeneművészetének sokszínűségét.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország és a világ 2011-ben ünnepli Liszt Ferenc (1811-1886) születésének 2000., halálának 125. évfordulóját. "E kettős ünnepre számos Liszt-bemutatóval készülünk, de külön is hangsúlyt helyezünk egyházi műveinek bemutatására" - hangsúlyozta Méhes László.

A fesztivál Liszt-programjában kitüntetett helyet kap a zseniális muzsikus 14 éves korában írt Don Sanche című operája, amelyet magyar (Miskolc), német (Bayreuth), osztrák (Eisenstadt) és szlovák (Kassa-Pozsony) koprodukcióban mutatnak be.

Az először a "Bartók + Verdi 2011" fesztiválon szereplő előadást Miskolc után Bayreuthban, Eisenstadtban (Kismarton), Kassán és Pozsonyban is láthatja majd a közönség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.