Tizenöt bemutató szerepel a műsoron

Shakespeare-től Egressy Zoltánig válogatnak Szegeden

Tizenöt bemutató - közte három opera, egy operett, két balett és két gyerekdarab - szerepel a Szegedi Nemzeti Színház 128. évadjának műsorán

2010.09.14 08:45MTI

Az évad szerzői között olyan klasszikusok vannak, mint Shakespeare, Molière, Csehov, Dickens, a XX. századi magyar irodalom nagyjai, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor, s kortársak is, Görgey Gábor, Pozsgai Zsolt vagy Egressy Zoltán - mondta a direktor az évadnyitó társulati ülésen.

Zenei téren is a klasszikus szerzők a meghatározók, így az évad során a közönség Verdi-, Csajkovszkij-, Liszt Ferenc- és Kodály Zoltán-műveket hallhat majd – tette hozzá a karnagy. Botka László szegedi polgármester közölte, a színházi törvény a hazai teátrumok közül a szegedinél okozta az egyik legnagyobb költségvetési kiesést, több mint 200 millió forinttal csökkent az intézmény állami támogatása.

A fenntartó önkormányzat azonban úgy döntött, 2010-es költségvetéséből teljes egészében pótolja a kieső állami támogatást.

Jövőre erre már nem lesz szükség, mert az állami finanszírozás szempontjából meghatározó nézőszám a 2009-2010-es évadban 26 százalékkal növekedett, a fizető vendégek száma meghaladta a százezret, s az előadások átlagosan 70 százalékos ház előtt mentek.

László Boldizsár

A polgármester bejelentette, idén elindul a teátrum történetének - a nagyszínház épületének negyedszázaddal ezelőtti rekonstrukciója után - legnagyobb felújítása.

A több mint félmilliárd forintos beruházásból 240 millió forintot uniós támogatás fedez, 270 millió forint pedig az önkormányzat saját forrása.

A kivitelezők - úgy, hogy az évad menetét ne zavarják - korszerűsítik a nagyszínház elavult és pazarló energetikai rendszerét, kicserélik a nyílászárókat, légkondicionálókat építenek be, s az elektromos hálózat és színpadtechnika is megújul.

A munka dandárját a 2011 május-szeptemberi időszakban végzik el - közölte a politikus. Az évadnyitó társulati ülésen Simándy Józsefné átadta az 1997-ben elhunyt Kossuth-díjas operaénekes családja által alapította Fiatal Tenoristákért díjat.

Az emlékplakettet László Boldizsár vehette át, akit a szegedi közönség az új évadban Csajkovszkij Anyegin című operájában Lenszkij szerepében láthat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.