Hatvannyolc évesen érte a halál

Elhunyt a James Bond-filmek forgatókönyvírója

Hatvannyolc éves korában elhunyt Tom Mankiewicz amerikai forgatókönyvíró, több James Bond-film szövegének szerzője.

2010.08.04 07:00MTI

A rákban szenvedő Mankiewiczet Los Angeles-i otthonában érte a halál szombaton - közölte a Los Angeles Times című napilap.

Tom Mankiewicz három James Bond-film - Gyémántok az örökkévalóságnak (1971), Élni és halni hagyni (1973) és Az aranypisztolyos férfi (1974) - forgatókönyvét is jegyzi, ezenkívül átdolgozta Richard Donner Superman (1978) és Superman II. (1980) című filmjeinek szövegkönyvét is.

Rendezőként nevéhez fűződik a Behálózva (Dragnet) című 1987-es mozi Tom Hanks és Dan Aykroyd főszereplésével, valamint a Hart to Hart című, 1979 és 1984 között futó amerikai tévésorozat számos epizódja.

Tom Mankiewicz híres hollywoodi családból származott. Apja az Oscar-díjas filmrendező-forgatókönyvíró Joseph L. Mankiewicz, nagybátyja a hasonlón híres, ugyancsak Oscar-díjas forgatókönyvíró és drámakritikus, Herman J. Mankiewicz volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.