Eperjes Károly: színészóriás volt

Nincs már legény a gáton: elhunyt Kállai Ferenc

Eltávozott Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze; a vasárnap elhunyt színészt életének 85. évében érte a halál.

2010.07.12 17:25MTI/ma.hu

Kállai Ferencet életének 85. évében vasárnap érte a halál. A művész temetéséről később történik intézkedés - olvasható a www. magyarszinhaz.hu honlapon.

Kállai Ferenc a klasszikus és mai világirodalom, valamint a magyar drámairodalom számos főszerepét játszotta el kiemelkedő jellemábrázoló erővel az Othello Cassiusától kezdve a Falstaff címszerepéig, Az ügynök halála fiúalakjától a mai magyar írók által írt figurákig. Filmszínészként is emlékezetes alakítások fűződnek a nevéhez; Bacsó Péter legendás filmjében, az 1969-ben készült A tanúban a főszerepet, Pelikán József gátőrt alakította.

Eperjes Károly: színészóriás volt

Eperjes Károly felidézte, hogy több filmben szerepeltek együtt, játszottak például A legényanya című szatírában; a 6:3 avagy, játszd újra Tuttiban és a Rokonokban is.

"Rendkívüli élmény volt vele játszani, mert ő egy egészen különleges kvalitású művész volt. Nagyon nagy művésznek tartottam, nagyon tiszteltem" - fogalmazott Eperjes Károly.

Mint mondta, tudta, hogy Kállai Ferenc nagyon beteg.

"Tervezgettem is, hogy felugrom hozzá egy üveg borral, de azt is tudtam, hogy nem szereti, ha úgymond méltatlan helyzetben látják. Halasztottam hát a borozást, vártam a jó híreket a hogyléte felől. Fájdalmas, hogy elhagyott bennünket" - mondta Eperjes Károly.

A nemzet színészét 2010. július 11-én, életének 85. évében érte a halál. A felvétel 2007. november 10-én a Vígszínház öltözőjében készült. (fotó: MTI)


Őze Áron: egy korszak ért véget

Egy korszak ért véget Kállai Ferenc halálával - mondta az MTI-nek Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója a színművész halála kapcsán.

Fájdalmának hangot adva megjegyezte: nagyon nehezen éli meg, hogy igazgatósága, január 1. óta öt temetést élt meg.

"Pont most, július 20-án temetjük Horkai Jánost. Számomra a hozzájuk mérhető, színházi mogulok távozása egy-egy lezáruló korszakot jelez"
- tette hozzá. Őze Áron elmondta: utoljára 2009 őszén beszélt Kállai Ferenccel, azóta - a színész betegsége miatt - csak a feleségével tudta tartani a kapcsolatot. "A Magyar Színház központi személyiségének számított és nyugodtan mondhatom, bárhova ment, hiteles és súlyos egyénisége volt bármelyik előadásnak" - emlékezett, majd fölidézte azt is, hogy először 1993-ban, főiskolásként találkozott Kállai Ferenccel, aki sok tanáccsal segítette a pályán. "Nagy-nagy humorral és bölcsességgel állt mindenkihez. Amikor rólam volt szó, a cinikus és epés megjegyzésektől sem riadt vissza" - tette hozzá.

Őze Áron felidézte: számára a Gyulai Várszínházban Macduffként nyújtott alakítása a legemlékezetesebb. "Mindössze egy monológja volt. Hátborzongató volt látni, ahogy ezzel az egy monológgal helyre tett mindent az előadásban" - emlékezett vissza.

Az igazgató felidézte: többször volt alkalma Kállai Ferenccel egy darabban játszani. Ezek közül kiemelte Csiky Gergely A nagymama című darabját, amelyben a Kossuth-díjas színész egy katonatisztet alakított, és mint Őze fogalmazott: "a feje búbjától a lábujjáig hozta a karaktert".

Őze Áron szívesen emlékezett vissza Alan Bennett Kafka Farka című színművére is, amelyben Kállai Ferenc a nagypapát alakította. "Csoda volt látni, hogyan hitelesíti a személyiségén keresztül a szerepét" - emlékezett, majd mint fogalmazott a sok-sok színházi szerep ellenére neki mégis mindig Pelikán, a gátőr ugrik be, ha Kállai Ferencre gondol.

1994. október 20.: a felvétel a Megint tanú című film forgatásán készült. (fotó: MTI)


Kállai Ferencre emlékezik a Duna Televízió

Ma este a tegnap elhunyt Kállai Ferencnek adózik a Duna Televízió: a Közbeszéd után, 20 óra 30 perckor egy 2003-ban készült portréfilmmel, 21 órától pedig az Iszony című játékfilmmel emlékezik a Nemzet Színészére.

"Életpályája, színházi és filmszerepei fontos részét képezik a Kállai Ferencről készített filmünknek, jómagam azonban még fontosabbnak tartom azokat a szép, ironikus hangsúlyaival elsuttogott életbölcsességeit, amelyek a szakmával, a közönséggel, a mindenkori színházzal és filmmel kapcsolatosak. Mostani széthúzó és széteső világunkban ezek a józan, kedves, de borotvaéles gondolatok mindennél fontosabbak" - vallja a portréfilm rendezője, Zsigmond Dezső.

21 órától pedig a Németh László regénye alapján készült Iszony című magyar játékfilmet láthatják nézőink, melyben Kállai Ferenc mellett számos más neves színész, többek között Bessenyei Ferenc, Bulla Elma, Halász Judit, Kiss Manyi, Latinovits Zoltán, Psota Irén, Páger Antal és Sulyok Mária is szerepet kapott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.