Egyelőre 3 hétre "kölcsönzik"

Negyven év után újra Székelyföldre kerül Gábor Áron ágyúja

Negyven év után visszaviszik Székelyföldre az 1848-as erdélyi szabadságharcos Gábor Áron által tervezett egyik ágyút, amelyet eddig a bukaresti Történelmi Múzeumban őriztek.

2010.03.03 11:25MTI

A Krónika című napilap szerdai számában beszámolt arról, hogy a szabadságharc idei évfordulójának megünneplése alkalmából a Székely Nemzeti Múzeumban kiállítják azt a 370 kilogrammos ágyúcsövet, amely 1906-ban került elő véletlenül a földből, amikor a kézdivásárhelyi Rudolf-kórház udvarán csatornázási munkálatokat végeztek. Az ágyú a romániai kommunista diktatúra ideje alatt került az 1971-ben alapított bukaresti Történelmi Múzeumba, hiszen akkor az volt a cél, hogy az egész országból a legértékesebbnek tartott múzeumi tárgyakat a frissen alapított fővárosi múzeumba gyűjtsék össze.

A lap szerint az ágyút egyelőre három hétre „kölcsönözte vissza” a bukaresti múzeum, de a háromszéki szakemberek abban bíznak, ha sikerül bebizonyítani, hogy a történelmi tárgy a Székelyföldön sokkal több látogatót vonz, akkor meg tudják hosszabbítani a kölcsönzést, sőt végleg megtarthatják az ágyút. Sylvester Lajos közíró, a téma kutatója elmondta, hogy Sepsiszentgyörgyön 1848 novemberében összeült a Székelyföld megyegyűlése, amikor Puchner császári tábornok feltétel nélküli megadásra szólította fel Háromszéket. Ekkor hangzott el Gábor Áron részéről a híres ígéret, hogy „Lészen ágyú!”.

Gábor Áron az első két vaságyút az erdélyi Magyarhermány melletti Bodvajon öntötte, majd hármat Sepsiszentgyörgyön, 64 bronzágyút pedig Kézdivásárhelyen. Az 1906-ban előkerült ágyú az egyedüli, amely megmaradt - olvasható a Krónikában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.