Emlékeznek az Uránia Nemzeti Filmszínházban

Vetítés az elhunyt Matatek Judit emlékére!

A nemrégiben, mindössze 33 évesen elhunyt Matatek Juditra emlékeznek szeptember 10-én, csütörtökön a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban Tímár Péter Vakvagányok című filmjének levetítésével.

2009.09.10 17:20MTI

Matatek Juditot a nagyközönség a Tímár-filmből ismerhette: a kifejezetten vakok számára készült műben Csiszár Jenő oldalán a Vakok Intézete egyik tanulóját formálta meg.

Az 1976. február 25-én Sümegen született Matatek látását egy rosszindulatú daganat miatt veszítette el 4 éves korára; augusztus 29-én egy szintén rosszindulatú daganatba halt bele, mindössze 33 évesen. A gyógymasszőr végzettségű Matatek Judit a Vakvagányokon kívül más filmben nem játszott, de szerepelt – a Tímár-filmben szintén megjelenő – Bozsik Yvette táncos-koreográfus tavaly bemutatott Lélektánc című előadásában, mely vakok és gyengénlátók, mozgássérültek és ép táncosok közös produkciója volt.

Matatek ezen kívül is sokat tett a társadalmi szemléletformálásért: a segítséggel élők társadalmi integrációjáért dolgozó Mosolyország Alapítvány egyik nagykövete volt. A tevékeny, sokoldalú ember emlékére műsorra tűzött filmet Tímár Péter 2001-ben rendezte, kifejezetten azzal a szándékkal, hogy közelebb hozza egymáshoz a látókat és a nemlátókat. A kísérleti filmként is értékelhető alkotást mindkét csoport tagjai élvezhetik – a vakoknak a folyamatosan hallható narráció nyújt segítséget.

A Vakvagányok cselekménye szerint Zaki (Magyar Attila) és Ede (Csiszár Jenő), a két tehetségtelen, naplopó rockzenész egy pályázati felhíváson (és a munkáért ígért összeg nagyságán) felbuzdulva elvállalja, hogy megírja és betanítja a Vakok Intézete hallgatóinak az A ludak megfagynak című kétes értékű musicalt.

A mű rendezőjévé avanzsáló Ede egy balett-táncostól (Bozsik Yvette) kér segítséget – akinek kisfia szintén vak –, és eleinte egyikük sem mutat sem érdeklődést, sem érzékenységet a nemlátók iránt...

A vetítés pontos helyszíne és ideje:

Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.), Fábri terem, szeptember 10., 19 óra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.