Retrospektív vetítés Huszárik emlékére

Ma kezdődik a 40. Magyar Filmszemle

A dokumentum- és a tudományos-ismeretterjesztő filmek vetítésével ma megkezdődik a 40. Magyar Filmszemle Budapesten. A versenyprogramban 31 dokumentumfilm szerepel.

2009.01.27 06:29MTI

A kínálatban mai és történelmi témájú alkotások, portrék és szociológiai jellegű munkák egyaránt megtalálhatók.

A tudományos-ismeretterjesztő filmek versenyében 12 alkotást mutatnak be; a nézők megismerkedhetnek többek között Izland színes állatvilágával, a tatárjárással, a rejtélyes nünükével, de a postások középkorig visszanyúló történetétével is.

A 40. Magyar Filmszemle az ünnepélyes megnyitóját csütörtökön tartják a Budapest Kongresszusi Központban, ahol átadják az Életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet. Életműdíjat idén Bacsó Péter filmrendező, Bertalan Tivadar festő, látványtervező, Kemenes Fanni jelmeztervező, Szilágyi István színművész és Szőnyi G. Sándor filmrendező, televíziós rendező kap.

A Magyar Mozgókép Mestere kitüntetést Elek Judit filmrendező, forgatókönyvíró kapja. A február 3-ig tartó seregszemle versenyprogramjában összesen száz filmet vetítenek le; több mint száz másik alkotást pedig az információs kategóriában mutatnak be. A szemle keretében ízelítőt adnak az elmúlt negyven év magyar filmterméséből, ezen belül is gyerekfilmekből, zenés filmekből és szélesvásznú filmekből.

A 28 éve elhunyt Huszárik Zoltán emléke előtt retrospektív vetítéssel tisztelegnek: a rendező két játékfilmjét és hat rövidfilmjét vetítik a szemle idején.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.