Érkezik a nagysikerű amerikai musical

Tavaszébredés a Budapesti Operettszínházban!

A New York-i sikerszéria, s a londoni West End-premier után alig két héttel Budapestre érkezik a világirodalom egyik igazi remekművéből, Frank Wedekind darabjából írt nagysikerű amerikai musical - a Budapesti Operettszínház és a Nyugati Teátrum közös produkciójában!

2009.01.23 20:30ma.hu

A Tavaszébredés az utóbbi idők legtöbb Tony-díját, többek között a legjobb musicalnek járót érdemelte ki. Duncan Sheik zeneszerző és Steven Sater szövegíró művét először egy New York-i művészeti iskolában mutatták be, innen került az Off-Broadway-re, majd a hatalmas sikernek köszönhetően a Broadway-re, ahol a 2006-os premier után 888 alkalommal játszották a darabot. 

Az egyszerre lírai és felkavaró mű a fiatalok felnőtté válásának problémáiról szól: az első szerelem, az elfojtott érzelmek, a maradandó sebek kérdéskörét boncolgatja. Duncan Sheik és Steven Sater dalai nagyszerűen világítanak rá a kamaszkori problémákra, az illékony ifjúságra, a heves fiatalkori szerelmekre, s a lázongó, megalkuvást nem tűrő kapcsolatra a felnőttek világával.
 
A musical középpontjában a kitűnően tanuló Melchior, nyugtalan barátja, Moritz és a nővé érés határán álló fiatal lány, Wendla áll. S habár maga a mű a múltban játszódik, a zeneszámok, frissek, modernek, izgalmasak – nem véletlenül nyert az előadásból készült lemez a legjobb musical album kategóriában az ötvenedik Grammy-gálán.

A Tavaszébredés iránt világszerte óriási az érdeklődés. A Broadway-sikerszéria és a londoni West End premier után érkezik a musical Budapestre. Így tehát a Budapesti Operettszínház és a Nyugati Teátrum közös premierje olyan világvárosi előadásokat előz meg, mint Bécs, Malmö, Szöul, Manila, Rio de Janeiro, Tokió, Toronto, Tel Aviv, Düsseldorf, Buenos Aires, Madrid, Párizs, Amszterdam, Koppenhága, Reykjavík, Oslo és Sydney. 

Ráadásul a magyar kreatív csapat kapta meg elsőként a jogot, hogy a musicalt úgynevezett non-replika változatban mutassa be! A budapesti előadás magyar szövegét a rendező, Somogyi Szilárd és a művészeti vezető, Kerényi Miklós Gábor – KERO® írták. Az előadás zenei vezetője Riederauer Richárd, a díszleteket és a jelmezeket Bartha Andrea tervezte, a koreográfus Tihanyi Ákos.
 
A produkcióban a felnőttek szerepét Bajcsay Mária és Szabó P. Szilveszter játssza, a fiatalok között pedig rengeget, még ismeretlen fiatalt láthatunk, akik a legtehetségesebbek voltak azon 300 jelentkező közül, akik a Tavaszébredés szerepeire kiírt háromfordulós castingon részt vettek: Angler Balázs, Baranyai Annamária, Gulyás Balázs, Horváth György,Kádár Szabolcs, Kerényi Miklós Máté, Kiss Tünde, Kocsis Dénes, Kossuth Gergő, Mihálka György, Moravszki Enikő, Pásztor Ádám, Pirgel Dávid, Réder Nóra, Simon Boglárka, Török Anna, Vágó Bernadett, Vágó Zsuzsi, Viczina Dalma, Zádori Szilárd, Zalatnay Flóra Lili. 

Bemutató: 2009. február 7., Nyugati Teátrum (Budapest, VI. kerület, Teréz krt. 62.)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.