Amália kisasszonyt Siménfalvy Ágota játssza!

Ibusár az Operettszínházban!

A Budapesti Operettszínház Raktárszínházában csütörtök este mutatják be Parti Nagy Lajos és Darvas Ferenc Ibusár című huszerettjét. Az előadást a teátrum főrendezője, Béres Attila viszi színre, Sárbogárdi Jolánt, az ibusári vasútállomás jegykiadóját és "lelkének gyermekét", operettjének hősnőjét, Amália hercegkisasszonyt Siménfalvy Ágota kelti életre.

2009.01.15 17:30ma.hu

- " Különlegességnek számít a Budapesti Operettszínház repertoárján a magyar drámairodalom mérföldkövének számító Ibusár, hiszen több benne a próza, mint a zene." - mutatott rá Béres Attila.
 
Parti Nagy Lajos szövegén semmit sem változtattak, dramaturgiai beavatkozás nem történt, a jelenetek megőrizték eredeti sorrendjüket, pedig a gyors, filmszerű változások a tágasnak nem mondható Raktárszínházban a szereplőket és a technikai személyzetet is próbára teszik. A főrendező az Ibusárnak ugyanis azt a verzióját választotta, amelyben az öt szereplő két-két figurát alakít. 

Az 1992-es debreceni ősbemutató óta játszották úgy is a művet, hogy külön színészekre osztották az ibusáriakat és a Jolán képzelte operett hőseit, de többször előadták monodrámaként is, legutóbb, 2008-ban például az Örkény Színházban.
 
Béres Attila elárulta: azért döntött a "dupla" változat mellett, mert számára az volt érdekes, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak Jolán és Amália között, ráadásul ez a variáció ad leginkább lehetőséget nagy színészi bravúrokra. "Hiszem, hogy ezek a színészek képesek a bravúrt véghezvinni" - hangsúlyozta a rendező.

A Budapesti Operettszínház zenés színház, így szükség volt egy zenei poénra is: Kéringer László karigazgató egy operettslágerekből álló, de túlnyomórészt latin nyelvűvé és gregorián stílusúvá alakított számot készített és énekel el a darab lezárásaként, ezzel téve pontot a különös történet végére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.