10. alkalommal

Az Urániában adják át a Média Építészeti Díjakat

Idén tizedik alkalommal adják át a legjobb kortárs magyar építészeknek járó Média Építészeti Díjakat csütörtökön, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

2014.11.25 04:30MTI
freedigitalphotos.net/KROMKRATHOG

A gálaest folyamán a nemzetközi szakmai zsűri által előválogatott épületek és tervek közül kerülnek majd ki a győztesek, amelyeket a magyarországi vezető médiumok újságíróiból álló zsűri választ ki a szakma és a közönség előtt.

A programot szervező építészfórum.hu közleménye szerint a versenyben részt vevő legtöbb alkotás és terv arra az európai trendre reagált, amelyek inkább a kifinomult beavatkozásokról és a régi megőrzéséről szólnak.

A projekteket az este folyamán az alkotók öt percben prezentálják a közönségnek, akik az épületek történetei mellett egy rendhagyó operaelőadást is láthatnak a MOLTOpera Társulat jóvoltából.

A tíz döntőbe jutott projektet idén is nemzetközi előzsűri válogatta ki: Peter Bogner osztrák művészettörténész, Demir Mensur bosnyák építész és képzőművész és Arpad Zachi román építész 65 épületből és 59 tervből választott ki öt megvalósult épületet és öt tervet.

A végső döntést a tizenkét tagú magyar újságírókból álló zsűri és három szakmai bíráló hozza meg, de a közönség is kiválaszthatja a neki legjobban tetsző projekteket.

A már megépült munkák között olyanok versengenek, mint a 4-es metró építészeti generáltervezése, a Pannonhalmi Bencés Főapátság modern múzeumokat idéző látogató bejárata, egy tizenhét méter hosszú könyvespolcot rejtő pilisi "hosszú" ház, valamint az a csobánkai otthon, amely a hagyományos téglaépítészetet ötvözi a modern minimalizmussal.

Az Eger mellé épített borteraszt pedig a visszafogottság mellett a természettel való harmóniára törekvés jellemzi. A hallgatók tervei között olyan vállalkozások mérkőznek meg egymással, mint egy kőfejtőbe tervezett triálpálya és a hozzá tartozó épületek a sziklafal oldalában, vagy az egri Zárkándy-bástya újjáépítését célzó elképzelés.

A hagyományok újraélesztése jelenik meg abban a diplomamunkában, amely szerint az építész a kecskeméti animációs filmgyártásnak teremtene új otthont egy elhagyatott tárházban, míg egy másik hallgató a tihanyi halászoknak tervezett több funkciós, a népművészetet kortárs módon értelmező épületet. A Mohács környéki ökoturisztikai központ faépületei pedig a hely szellemét próbálják megragadni.

Az épület kategória közönségdíjasára a díjátadó napján az Indexen lehet szavazni, az Építészfórumon pedig a terv kategória közönségdíjasáról dönthet a közönség. A csütörtöki, 18 órakor kezdőd, minden érdeklődő számára nyitott esten a díjak átadásán túl Rimanóczy Jenő Ybl-díjas építészt is köszöntik születésnapja alkalmából.

Az építészfórum tíz évvel ezelőtt azzal a céllal hozta létre a Média Építészeti Díját, hogy a magyar szakemberek által megépített épületeket és terveket a közönség is megismerhesse.

A korábbi években a programban többek között olyan projektek kulisszatitkaival találkozhattak a nézők, mint a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed megszületése, vagy éppen a Kodály Központ tervezésének és megvalósításának körülményei.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.