Nehéz feladat

Balesetveszélyes és évfordulós sírokat újítanak fel rendkívüli forrásból

Életveszélyes állapotban lévő és kerek évfordulókhoz köthető, a nemzeti sírkerthez tartozó síremlékeket újít fel a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) abból az 505 millió forintos forrásból, amelynek átcsoportosításáról határozatban döntött a kormány.

2014.10.15 04:30MTI

A Nemzeti Örökség Intézete honlapján - a www.nori.gov.hu oldalon - olvasható összegzés szerint a nemzeti sírkert a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) által annak minősített temető, hősi temető, hősi temetési hely, továbbá temetkezési emlékhely, kegyeleti emlékhely, temetési helyek összessége.

A nemzeti sírkert nem egy konkrét temetőhöz, temetőrészhez köthető, hanem Magyarországot lefedő - sírkert, amelybe a magyar történelem és kultúra jelentős alakjainak sírjai tartoznak. A nemzeti sírkert része lehet bármely magyarországi sírhely. A védettségről az NEKB dönt, a védetté nyilvánított sírok nem felszámolhatók, felettük a rendelkezési jogot a Nemzeti Örökség Intézete gyakorolja. "Folyamatosan lobbizunk a kormánynál, hogy nemzetünk minél több jeles elhunytjának rossz állapotban lévő sírját rendbe tudjuk tenni" - mondta el Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke az MTI-nek.

"Ezeknek a síroknak a felújítása, méltóvá tétele nagyon nehéz feladat. Egyetlen mauzóleum felújítása is hatalmas, akár száz millió forintot is meghaladó összeget emészthet fel. Ezen kívül van a nemzeti sírkertben még 5500 síremlék, amelyek közé legnagyobbjaink mauzóleumai és sírjai tartoznak" - mutatott rá Fogarasi Katalin.

Az elnök elmondta, hogy az emlékhelyek megújításánál az intézetnek két fő szempontja van: az egyik a balesetveszély elhárítása, a másik az évfordulók figyelembevétele.

Példaként említette, hogy ebben az évben és jövőre felújítják az idén 200 éve született sebész, egyetemi tanár Balassa János sírját vagy az idén 100 éve elhunyt Lechner Ödön síremlékét, továbbá annak a Fischer Annie-nak a nyughelyét is, aki idén száz éve született, jövőre pedig halálának 20. évfordulójára emlékezünk. Ezen felül meg fog újulni Szigligeti Ede drámaíró, Tolnay Klári színművész és Baróti Lajos labdarugó sírja is, Lechner Lajos várostervezőnek pedig síremléket kell állíttatni.

Az elnök elmondta, hogy ebben az évben ugyanezekre a feladatokra 75 millió forint állt az intézet rendelkezésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.