Május végén kerül megrendezésre

Hangversenyek, beszélgetések a Református Zenei Fesztiválon

A református zenei kincset mutatja be a tizedik Református Zenei Fesztivál, amelyet május 24. és 26. között rendeznek meg Budapesten.

2013.05.09 15:04MTI

A fesztivált Ferencváros szívében tartják. Az alapgondolat ma is a zenei kincs megőrzése körül forog.

A programok között kórusművek, egyházi énekek, népzene, világzene, szimfonikus rock, sőt tánc is megtalálható és az előadók a Kárpát-medence egész területéről, de még Svédországból, Ausztriából és Prágából is érkeznek - közölte az MTI-vel Böszörményi Gergely, a szervező Periferic Records vezetője. 

A péntek délutáni zenés megnyitó áhítat után kezdődik a koncertek sorozata. A Ráday Felsőoktatási Diákotthon termében koraeste két fiatal csellista, Devich Gergely és Dolfin Balázs lép pódiumra, mindketten Mező László tanítványai a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályában. Zongorán Kovalszki Mária játszik. 

A Bakáts téren előbb Lovász Irén és barátai koncertje hallható, eddigi lemezei anyagából ad válogatást az énekesnő, majd Pál István Szalonna és bandája muzsikál. A Berka együttes már éjfél előtt megnyitja a Lónyai utcai Református Gimnázium udvarán a csángó táncházat. Folytatják a református kórusok találkozóját idén új helyen, a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola koncerttermében szombaton délelőtt. 

A legnagyobb figyelemre az 500 tagú fesztiválkórus hangversenye számíthat. A koncertnek délután hatkor a Nemzeti Múzeum lépcsője ad helyet. Este a Ráday Felsőoktatási Diákotthonban A Teremtés dicsérete címmel Szvorák Katalin műsora hangzik el Andrejszki Judit (ének, csembaló, orgona) és Pejtsik Péter (cselló hegedű, brácsa) közreműködésével. 

Hét egyház Teremtést dicsérő énekei csendülnek fel, a görög katolikus, római katolikus, református, evangélikus, unitárius, baptista és zsidó énekek egymás mellett, egymást kiegészítve szólalnak meg. Vasárnap délután Óbudára is kitér a fesztivál, a református templomban Szabó Kata a Zeneakadémia egyházzene szakának hallgatója orgonál. 

Koraeste a Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekar és a Budafoki Református Kórus ad koncertet, repertoárjukon főképp klasszikus vonós és szimfonikus zenekari művek szerepelnek a reneszánsz zenétől a 20. századig. Este a Bakáts téren az idén 27. évében lévő After Crying zenekar és alkotóműhely lép fel.
 
A már hagyományos Református Énekek hangversenyre a Művészetek Palotájában, július 6-án kerül sor. A 350 tagú Kárpát-medencei református kórus énekel, hatáon túli énekesekkel együttműködve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.