Kulturális örökség

A Miniszterelnökséghez került a MaNDA

A szétaprózott erőforrások mederbe terelésével, a koordinációs problémák elhárításával, a kulturális örökség digitalizálásának dinamizálásával indokolja a kormány, miért volt szükség a Magyar Nemzeti Digitális Archívumot (MaNDA) az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felügyelete alól a Miniszterelnökség alá helyezni.

2013.02.15 13:25MTI

A Magyar Közlönyben a héten jelent meg az a kormányrendelet, amelynek értelmében a Miniszterelnökséget vezető államtitkár irányítja csütörtöktől a Magyar Nemzeti Digitális Archívumot és Filmintézetet.

Az MTI kérdésére a Miniszterelnökség megerősítette, hogy az "irányítói jogok gyakorlója" Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár. Mint megjegyezték, a fenntartóváltás a törvény szerint nem befolyásolja a határozott idejű kinevezéseket. Lovas Lajos 2011-ben pályázati úton nyerte el főigazgatói kinevezését, amely 2016. november 1-jéig szól. "A főigazgató munkáltatói jogait mostantól Lázár János államtitkár gyakorolja" - írták.

A Miniszterelnökség hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt jelentőséget tulajdonít a digitalizációval kapcsolatos projekteknek és a terület kínálta lehetőségek kiaknázásának. "Az, hogy a területet közvetlenül a Miniszterelnökség irányítja, nem példa nélkül való. Korábban Magyarországon is a Miniszterelnöki Hivatal alá tartoztak a kulturális digitalizációval foglalkozó intézmények, külön államtitkár irányítása mellett" - emlékeztetettek, hozzátéve, hogy ez a megoldás lehetőséget ad a szétaprózott erőforrások mederbe terelésére, a koordinációs problémák elhárítására, a kulturális örökség digitalizálásának dinamizálására és a MaNDA által fejlesztett egységes, központi felület mielőbbi feltöltésére.

"A MaNDA feladatai túlnyúlnak a kulturális területen. A hungarikum-törvény szerint a MaNDA feladata például a Magyar Értéktárak által digitalizált dokumentumok őrzése és nyilvánosságra hozatala. A MaNDA által fejlesztett központi adatbázisok, tervezett szolgáltatások ugyanakkor a kultúrgazdaság területét is érintik, komoly finanszírozási potenciál ígéretét hordozzák magukban nem csupán a kulturális szereplők számára. Nem kritikáról van szó tehát, hanem racionalizálásról. A Miniszterelnökség fenntartása elősegíti a különböző minisztériumok által felügyelt területeken folyó munka koordinálását" - válaszolták arra kérdésre, hogy mennyire tekinthető az Emmi kritikájának a terület kiszervezése.

Az elmúlt időszak eredményeit ismertetve rámutattak, hogy a MaNDA összességében 2 milliárd forintnyi uniós forrásra pályázott az oktatási célokhoz közvetlenül kapcsolódó kulturális térinformatikai rendszer kialakítására. "Az intézményen belül eddig olyan fejlesztések folytak, amelyek megalapozzák a teljes rendszer működését. Ilyen a kötelespéldány feltöltő rendszerre is rendelkező univerzális adatbázis vagy a kulturális GPS pilot vagy az e-learning pilot csomag" - írta a Miniszterelnökség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.