Egyedülálló intézmény

Könyv, kiállítás és előadás: 20 éves a Pécsi Horvát Színház

Könyvbemutatóval, kiállítással és Háy János Rák Jóska, dán királyfi című művének előadásával ünnepli húszéves jubileumát a Pécsi Horvát Színház.

2012.09.21 22:29MTI

A péntek esti programok során bemutatják a születésnapra készült Két nyelv, két kultúra, egy színház című kötetet, kiállítást tartanak az elmúlt húsz esztendő színdarabjainak plakátjaiból, végül előadják Háy János Rák Jóska, dán királyfi című művét. Az este baráti találkozóval zárul a színházban. Vidákovics Szláven, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a horvát-magyar kétnyelvű kötet az intézmény eddigi történetét dolgozza fel fotókkal, beszámolókkal, a színdarabok bemutatásával, szereposztásokkal. 

A könyv kitér a teátrum alapítója, Vidákovics Antal személyére, akinek munkásságát barátok, szakmabeli társak mutatják be a kiadványban. Háy János darabja, amely Bagossy László rendezésében kerül színre, egy rendszerváltó játék horvát nyelven előadva. Vidákovics Szláven az MTI-nek korábban elmondta: az intézmény több mint száz előadást tervez erre az évadra.
 
Ezeket nemcsak pécsi székhelyükön, a száz néző befogadására alkalmas Anna utcai játszóhelyen láthatja a közönség, hanem vendégszerepelnek szerte az országban a horvátok lakta településeken, illetve a délszláv területeken és más európai országokban is. A pécsi önkormányzat kezelésében működő teátrumot 1992-ben létesítették a horvát-magyar kultúra népszerűsítésére, valamint a Magyarországon élő mintegy 10 ezres lélekszámú horvát kisebbség nyelvének, hagyományainak ápolására. Az országban egyedülálló intézménynek nincs önálló társulata, a darabokhoz Pécsről, Eszékről, Verőcéről, Zágrábból szerződtetnek művészeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.