Megörökítette az európai rendszerváltásokat is

Paul Grahamé a Hasselblad-díj

Megörökítette az európai rendszerváltásokat, bejárta Japánt és az Egyesült Államokat, útjai lenyomatát őrző képeiért pedig a legrangosabb fényképészeti elismerések között emlegetett Hasselblad-díjjal tüntették ki csütörtökön Paul Graham brit fotóst Londonban.

2012.03.08 18:06MTI

Az 1956-os születésű fényképészt sokan generációja kiemelkedő alakjaként méltatják. Csaknem negyven éve tartó pályafutása alatt sikerült különlegesen koncentrált összmunkásságot alkotnia, olyat, amely határozott, ámde sohasem monoton - fogalmazott az egymillió koronával járó svéd díjat odaítélő öttagú zsűri Stockholmban.
   
A testület szerint Paul Graham felvételei egyszerre tanúskodnak átérzésről és politikai kifinomultságról és megragadják a korszellem amúgy nem látható nyomait. A brit szakember emellett új formáit alakította ki a fotózás összes aspektusának, ezáltal a fényképészeti hagyományok nagy megújítójává vált.
   
Graham híres sorozata, a New Europe 1986 és 1992 között örökítette meg a politikai változásokat. A fotós Japánban és az Egyesült Államokban is talált érdekfeszítő témákat. Műveit felsorakoztató kiállítással nyitja meg kapuit a stockholmi Hasselblad Múzeum október 26-án.
   
Tavaly a libanoni-amerikai Walid Raad részesült a rangos elismerésben.
   
A díjat az 1906 és 1978 között élt Victor Hasselbladról, a nevét viselő kamera feltalálójáról nevezték el. A kamerát a NASA űrprogramjainál és számos híres felvétel elkészítésekor használták. A díj korábbi kitüntetettjei között Robert Frank, Richard Avedon, Sebastio Salgado, Ernst Haas, Henri Cartier-Bresson, Hamaja Hirosi, Susan Meiselas, Nan Goldin és Graciela Iturbide is szerepelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.