Több szempontnak kell megfelelni

Hét vajdasági magyar iskola Szerbia legjobbjai között

Hét vajdasági magyar általános iskola is felkerült a szerb oktatási minisztériumnak arra a listájára, amely az ország legjobb általános iskoláit sorolja fel.

2012.03.07 12:50MTI

A 61 nevet tartalmazó lista összeállításánál, a tanintézmények munkájának értékelésénél sok mindent figyelembe vettek: a diákok záróvizsgáinak eredményeit, a versenyeken felmutatott tudást, az iskolai tevékenységeket, rendezvények szervezését, a beruházásokat, a pedagógusképzést, de az oktatási minisztérium körzeti igazgatóságainak és a nemzeti tanácsoknak - a magyar iskolák esetében a Magyar Nemzeti Tanácsnak (MNT) - az ajánlásait is - írja szerdai számában az újvidéki Magyar Szó napilap.
   
Kiemelkedően teljesített, így Szerbiában a legjobbak közé kerülhetett a szabadkai Széchenyi István, a csantavéri Hunyadi János, a kanizsai Jovan Jovanović Zmaj, a zentai Stevan Sremac, a bácskertesi József Attila, a kishegyesi Ady Endre és a muzslyai Szervó Mihály általános iskola.
   
"A minisztérium kérése volt, hogy olyan iskolákat ajánljunk, amelyek a formális oktatáson túlmenően jelentős szabadidős tevékenységet végeznek, illetve a különböző programjaikkal jelentős szerepet vállalnak a nemzeti közösség identitásának ápolásában. A jó oktatási eredményeken kívül figyelembe vettük, hogy olyan iskolákat ajánljunk, ahol sok magyar gyerek van, és azt is, hogy a szórványból is jelöljünk iskolákat" - nyilatkozta a Magyar Szónak Joó Horti Lívia, az MNT Közoktatási Bizottságának elnöke.
   
Hallai Zoltán, a muzslyai Szervó Mihály általános iskola igazgatója elmondta: "Az elmúlt 7-8 évben iskolánk a különböző versenyeken hét tantárgyból is országos helyezést ért el. Másrészt tanulóink sokkal jobb teljesítményt értek el, mint amennyire a szülők végzettsége alapján számítani lehetett. Ez a kritérium tulajdonképpen egy adott iskola oktatási-nevelői munkáját minősíti" - mondta Hallai Zoltán iskolaigazgató.
   
A muzslyai iskola részt vett az erőszakmentesség megteremtését célzó programban, és ebbe a munkába bevonták a tanárokat, a diákokat, a szülőket. "Az erőszakmentes iskola megteremtése folyamatos munkát jelent, műhelymunkákat szervezünk, foglalkozunk a gyerekek továbbképzésével. A tolerancia-napok keretében igyekeztünk tanulóinkkal  kölcsönösen megismertetni a különböző nemzetek kultúráját, szellemiségét. Mivel iskolánk két tannyelvű, a magyar diákok a szerb kultúráról, a szerb tanulók pedig a magyar kultúráról szerzett ismereteiket mutatták be" - hangsúlyozta Hallai Zoltán iskolaigazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.