Csavargók tízparancsolata

Hobo monodrámája a balatonfüredi Pannon Várszínházban

Hobo (Földes László) Csavargók tízparancsolata című monodrámájával zárul a veszprémi székhelyű Pannon Várszínház immár harmadik exkluzív bérletsorozata Balatonfüreden, az Anna Grand Hotelben.

2012.03.06 16:59MTI

A Vidnyánszky Attila által rendezett előadást március 17-én szombaton mutatják be, az előzetesen meghirdetett Cseh Tamás emlékest helyett.
   
"Utakról esik szó a Csavargók tízparancsolatában, a vándorlásról, amely látszatra fizikai cselekedetek sorozata, valójában azonban jelképekkel, titkokkal teljes szellemi barangolás" - mondta Hobo kedden. A monodráma alapjául szolgáló azonos című kötet 1999-ben jelent meg, a színdarab 2006-ban íródott. Az előadóművész hozzátette: irodalmilag a két mű mégsem azonos, a darabba sok minden belekerült, ami a könyvben nem szerepel.
   
Az est gerincét a kötet versei adják, közben az útélményeket legerőteljesebben kifejező dalokat hallhatja a közönség. A szerző megjegyezte, hogy a mintegy hetven előadást megélt Csavargók tízparancsolatát a debreceni Csokonai Színház mellett eddig a Budapesti Kamaraszínházban mutatták be, Balatonfüreden most láthatják először.
   
"Van tíz parancsolat, ezekhez kötődik a darab, amely a csavargásról szól: legyen az országúti csavargás, zarándokút vagy akár szellemi kirándulás" - fogalmazott Hobo, hozzátéve, hogy az előadás fő témája kortalan: a szabadság és a szabadság keresése. Az est mottója: úton lenni a boldogság, megérkezni a halál.
   
A monodráma tizedik parancsolatáról, amely úgy szól, hogy légy szerelmes az életbe, Hobo azt mondta, még mindig szerelmes az életbe, nem hagyja, hogy elrontsák.
   
Nem komor Istenre vágyik Hobo, a játszóembert, a megbecsülő Istent keresi, a csavargókat csavargóságukban megtartva védelmező Istent szólítja - írta a Kossuth-díjas előadóművész a produkció ismertetőjében. Úgy vélte, minden útra kelés az otthonra találás reményében történik, minden megérkezésben benne van a megállapodás reménye, minden kicsomagolásban ott a sejtelem, hogy innen is tovább kell állni előbb-utóbb.
   
A tíznél is több dalt magában foglaló zenés előadás március 17-én szombaton este hétkor kezdődik a balatonfüredi Anna Grand Hotel színháztermében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.