Nunzio Coppola magyarországi visszaemlékezései

Olasz katona magyar fogságban: egy tanár a fronton

Az első világháborúban magyar hadifogságba került olasz katona történetét eleveníti fel az Egy tanár a fronton című olasz könyv; Nunzio Coppola magyarországi visszaemlékezéseit fia találta meg és adta ki.

2012.03.07 15:40MTI

"Édesapám az 1848-as magyar szabadságharc nagy tisztelője volt és a magyarok iránti szeretetét a hadifogság után sem veszítette el" - elsőként ezt emelte ki Giuseppe Coppola orvos, aki 2003-ban a családi pincében találta meg édesapja első világháborús feljegyzéseit, valamint a frontról és a hadifogságból írt százötven levelét.

"Tudtuk, hogy a magyarok foglya volt, de feleségének, gyerekeinek nem beszélt róla, ez a könyv szól helyette" - mondta Coppola, aki Matteo Ermacora történésszel írta meg az Un professore al fronte (Egy tanár a fronton. Naplók, levelek a háborúból és a fogságból 1916-1918) visszaemlékezést.

Az udinei Gaspari kiadónál megjelent könyv előszavát Giorgio Napolitano államfő írta. A nápolyi gimnáziumi tanár, Nunzio Coppola önkéntesként ment az isonzói frontra, ahol 1917 májusában magyar katonák fogták el. Tizennyolc hónapot töltött fogságban Ausztriában, Csehországban, majd fegyelmi vétségért a komáromi erődbe helyezték át.

Innen 1918 novemberében szökött meg harminc tiszttársával: vonattal elérte Budapestet, onnan Triesztet.

Életét gimnáziumi irodalomtanárként folytatta, a későbbi írónő Elsa Morante tanára is volt. Coppola naplói és feljegyzései a lövészárokban töltött hét hónapot és a másfél év hadifogságot idézik fel.

Az osztrák-magyar hatóságoktól cenzúrázott vagy a börtönből titokban kijuttatott leveleiben Coppola írt a caporettói vereségről, a fogságban elszenvedett éhezésről és arról a magyar katonáról is, akit elfogásakor lőtt le és akiről attól kezdve sokszor álmodott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.