Késő középkori freskók egy templomban

Háromszáz négyzetméternyi festményt restaurálnak Lengyelországban

Késő középkori freskókat restaurálnak egy délkelet-lengyelországi görög katolikus templomban, várhatóan 2013 elején kezdődő felújítás végéig a műemlék nem látogatható, de a XV. századi képek digitalizált változata megtekinthető a templom honlapján.

2012.02.29 11:23MTI

A legrégebbi lengyel beltéri freskókat az 1960-as évek végén fedezték fel a Przemysl közelében fekvő Posada Rybotycka falu templomában, de restaurálásukra eddig nem került sor - mondta kedden Varsóban Jaroslaw Giemza, az egyházi restauráló bizottság tagja.
   
A felújítási munkák megkezdése előtt komplex építészeti és régészeti munkálatokra is sor kerül.
   
A http://www.posada-rybotycka.pl/Galeriafoto/Fotografie.html#grid honlapon megtekinthető freskókat a lengyel nemzeti örökség digitalizálásának keretében 2011 végén dokumentálták. Szakértők szerint csaknem 300 négyzetméter festményről van szó. A bibliai jeleneteket ábrázoló freskók szabad szemmel nem látható részleteit a fényképezés és kamerázás során fedezték fel, de értékes ukrán, óorosz és latin nyelvű feliratokat is találtak a templomban.
   
A Posada Rybotycka nevű, délkelet-lengyelországi faluban található Szent Onufriusz görög katolikus templom egy nagyobb kőépület, amelynek középkori, csaknem méteres vastagságú falai egyebek közt a tatárjárást is átvészelték. Az épület az évszázadok során többször is megsérült, de nem rombolták le.
   
A görög katolikusok által a második világháború végéig használt templomot államosították, majd két éve visszakerült eredeti tulajdonosaihoz, akik megkezdték a felújítási munkálatok előkészítését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.