Sokáig hallani sem akartak egykori hazájukról

Már nem tabu Németország az izraeliek körében

A Jediót Ahronót azt írja: egyre több izraeli "fedezi fel" német gyökereit és folyamodik német állampolgárságért.

2011.05.31 16:48MTI

A Németországból Izraelbe kivándoroltak zöme évtizedeken keresztül hallani sem akart egykori hazájáról, mindent elutasított, ami onnan származott. A leszármazottaknak már nem számít tabunak Németország.

Ellenkezőleg, 2000 óta mintegy hetvenezren folyamodtak a német állampolgárságért és ma közel 100 ezer izraelinek van német útlevele, vagyis kettős állampolgár.
   
A lap idéz a tel-avivi Bar-Ilan Egyetem tanulmányából, amely gyakorlati okokkal magyarázza, miért népszerű a fiatalok körében a német állampolgárság megszerzése. A német útlevéllel nem kell vízum az Egyesült Államokba, könnyebben jutnak ösztöndíjhoz és nagyobb mozgási szabadságot biztosít, mint az izraeli úti okmányok.
   
A tanulmány az egykori Palesztinába irányuló német kivándorlási hullám 75. évfordulója alkalmából született.
   
A német állampolgárságot kérvényező izraeliek száma tízszerese a többi európai, például román vagy lengyel állampolgárságért folyamodóénak. Ma már nem riadnak vissza az izraeliek attól, hogy német útlevelet kérjenek. Többségükben leszármazottai németországi zsidóknak, akiket a Harmadik Birodalom jogellenesen megfosztott állampolgárságuktól.
   
A lap idézi a német útlevelet is birtokló 28 esztendős Roj Horovicot:
   
"Tiszteletben tartom a Németországot bojkottáló izraelieket, de nem úgy gondolkodom, mint ők. Az útlevéllel sok pénzt spórolok meg, ha az Egyesült Államokba vagy máshova utazom, és azzal oda is elutazhatok, ahol nem fogadják el az izraeli útlevelet" - mondta a fiatalember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.