Nem céljuk Izrael elszigetelése

Abbász: tárgyalások híján a palesztinok az ENSZ-hez fordulnak

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerdán kijelentette, hogy ha nem lesz áttörés az izraeli-palesztin béketárgyalásokon, akkor szeptemberben kérni fogja az ENSZ-től a palesztin állam elismerését.

2011.05.25 14:12MTI

"Alapvető célunk a tárgyalás, de ha abban szeptemberig nem lesz előrelépés, akkor az ENSZ-hez fordulunk - mondta Abbász a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának rámalláhi ülését megnyitva. "Célunk nem (Izrael) elszigetelése vagy legitimitásának kétségbe vonása - folytatta. - Ez nem terrorcselekmény és nem is egyoldalú cselekedet."
   
Az elnök bírálta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek előző nap a washingtoni kongresszusban elmondott beszédét, úgy ítélve meg, hogy az "nagyon eltávolodott a békefolyamattól", "sok tévedés és hamisítás" volt benne, viszont "semmi olyan, amire építhetünk". Netanjahu azt mondta, Izrael meg akarja tartani Kelet-Jeruzsálemet és más fontos területeket, amelyeket az 1967-es háborúban foglalt el.
   
Abbász dicsérte Barack Obama amerikai elnök "közel-keleti paramétereit", mondván, hogy azok pozitív alapot teremtenek a tárgyalásokhoz. Obama azt hangoztatta egyebek közt, hogy a jövendő palesztin államnak az 1967-es háború előtti határokon kell alapulnia, kölcsönös megegyezésen alapuló földcserékkel, amire Netanjahu úgy vágott vissza, hogy Izrael soha nem tér vissza a "védhetetlen" 1967-es határok mögé.
   
A palesztin elnök bejelentette a szerdai PFSZ-ülésen, hogy a hét végén konzultál az arab államokkal Obama legújabb elgondolásairól, és Netanjahu azokra adott válaszáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.