Az alkotmánybíróság rábólintott

Szavazhatnak nyugdíj ügyben a szlovének

A szlovén alkotmánybíróság hétfőn engedélyezte a népszavazást a nyugdíjreformról, a kormány álláspontjával szemben.

2011.03.14 15:20MTI

A népszavazást a szakszervezetek kezdeményezték, mert túlzottnak tartják a nyugdíjkorhatár emelését egységesen 65 évre. Ez eddig a férfiaknak 58 éves, a nőknél 57 éves kor volt.
   
A szlovén kormány ellenzi a népszavazást a parlamentben decemberben megszavazott törvénymódosításról. Már a kezdeményezést is bíróságon támadta meg, arra hivatkozva, hogy a korhatáremelés elutasítása romba döntheti a közfinanszírozást hosszabb távon.
   
A közvélemény-kutatások nem adnak egyértelmű képet: a különböző reprezentatív felmérések közül a kormánynak legkedvezőbb 43 százalékra teszi az elutasítók arányát, de van olyan is, amelyben az ellenzők aránya 56 százalékos.
   
A nyugdíjügyi népszavazást várhatóan májusban rendezik meg.
   
Már korábban, április 10-én is lesz népszavazás Szlovéniában, diákszervezetek és szintén a szakszervezetek kezdeményezésére, az ellen a törvény ellen, amely korlátozta a tanulók, hallgatók munkavállalási jogát, emelte a diákmunka adóját és megkönnyítette a vállalatok számára a részmunkaidős foglalkoztatást.
   
A válság előtt Szlovénia gazdasági növekedési bajnok volt az euróövezetben, amelyhez 2007. januárban csatlakozott, de 2009-ben 8,1 százalékkal zuhant a hazai összterméke (GDP). Tavaly 1,2 százalékos növekedést sikerült elérni, idén 2,5 százalékos gyarapodást remél a kormány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.