Hogy a vizen is ő legyen az úr...

Jachtot kapott Medvegyev, igaz, csak használtat

Szíriusz a neve Dmitrij Medvegyev orosz államfő új jachtjának, amelyet a Kreml gazdasági kérdésekkel is foglalkozó hivatala Törökországban vásárolt másodkézből 30 millió euróért (8,15 milliárd forint).

2011.01.28 18:12MTI

A hírt a Vatan című török lap kürtölte világgá, és az orosz lapok szerint az elnöki hivatal megerősítette azt. Közölték: az ABS osztályú, tengerre is alkalmas jacht azért szükséges, hogy Medvegyev a vízen is gyakorolhassa elnöki teendőit, és azért nem vadonatújat vettek, hogy takarékoskodjanak az orosz adófizetők pénzével.

Továbbá Medvegyevé valóban olcsó volt ahhoz képest, hogy Roman Abramovics, a jachtokat különösen kedvelő, Londonban élő csukcsföldi milliárdos eddigi legnagyobb hajója, az Eclipse 340 millió euróba került.

A Szíriusz a török Proteksan-Turquoise hajógyárban épült 2009-ben, és ott a Leo Fan nevet kapta. Másfél év múlva Szíriusznak nevezték át, és egészen decemberig ki lehetett bérelni, az orosz elnök számára is többször bérbe vették.

Az 53,7 méter hosszú hajó 33 km/óra sebességre képes, és van rajta egyebek mellett elnöki kajüt, borpince és panoráma-ablakokkal ellátott társalgó. A fedélzetek burkolata teakfából készült, a berendezést designer tervezte.

Mesterséges vízeséssel ellátott úszómedence, hatszemélyes jakuzzi, illetve nyitott hússütő-hely is várja a vendégeket, ha nem akarják igénybe venni a luxuskonyhához tartozó 20 fős ebédlő kényelmét. A személyzet létszáma 12 fő.

Az elnöki gazdasági hivatal közlése szerint a mindenkori államfőt eddig az 1982-ben, Leonyid Brezsnyev számára épült Kavkaz jacht szolgálta ki, de azt 2007-ben leírták.

A vásárlás minden bizonnyal összefügg a 2014-ben esedékes szocsi téli olimpiával, akárcsak az a tengerparton épülő palota, amelynek képei már jó ideje keringenek az orosz neten, s amelyről feltételezik, hogy Vlagyimir Putyin orosz kormányfő számára épül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.