"Szándékos vakság"

Obama: Észak-Korea viselkedése elfogadhatatlan

Barack Obama amerikai elnök szerint az ENSZ-nek jeleznie kell Észak-Koreának, hogy elfogadhatatlan a viselkedése, és óvta Kínát, Phenjan legnagyobb szövetségesét mindenfajta "szándékos vakságtól".

2010.06.28 08:19MTI

Fő célunk jelenleg az, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa ismerje el világosan, hogy Észak-Korea magatartása háborús, ami elfogadhatatlan a nemzetközi közösség számára" - mondta Obama a világ legfejlettebb és vezető feltörekvő országait tömörítő G20-as csoport torontói csúcstalálkozójának befejezése után tartott sajtótájékoztatóján helyi idő szerint vasárnap.

"Úgy vélem, van különbség a visszafogottság és az állandó problémák iránti vakság között" - mondta az elnök.

Hozzátette: ezt egyenesen meg is mondta Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel a kérdésről folytatott tárgyalásokon. Leszögezte: a nemzetközi közösség a jövőben is folytatja a nyomásgyakorlást Észak-Koreára, amíg nem dönt úgy, hogy követi a nemzetközi normákat. Az amerikai elnök emlékeztetett, hogy független nemzetközi vizsgálat állapította meg Phenjan bűnösségét a Cshonan dél-koreai korvett március végi elsüllyedésében, amelynek 46 halálos áldozata volt.

Úgy vélte, hogy tekintettel a körülményekre, Ri Mjong Bak dél-koreai elnök rendkívüli visszafogottságról tett tanúbizonyságot.

"Elengedhetetlen, hogy a nemzetközi közösség felsorakozzon mögé és világos üzenetet küldjön Észak-Koreának: ez a fajta magatartás elfogadhatatlan"
- szögezte le az amerikai elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.