Klaus nem tágít

Eltérő fogadtatásra talált Klaus követelése a Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatban

Eltérő véleményeket fogalmazott több cseh és szlovák politikus, illetve a kitelepített szudétanémetek képviselője Václav Klaus azon követelésével kapcsolatban, hogy a Lisszaboni Szerződést egészítsék ki egy függelékkel, amely megakadályozná, hogy a szudétanémetek utólagosan kárpótlást követelhessenek elveszített vagyonukért.

2009.10.10 14:12MTI

Jan Fischer cseh kormányfő szerint a kabinet által felkért szakértők arra a véleményre jutottak, hogy a Benes-dekrétumok felülvizsgálata a Lisszaboni Szerződéshez csatolt emberi jogi charta alapján nem lehetséges. A miniszterelnök ugyanakkor közölte: Klaus követelését hétfőn megvitatja a kormány. "Minden probléma ellenére bízom abban, hogy a Lisszaboni Szerződés Csehországban még az év vége előtt jóváhagyást nyer" - nyilatkozta Fischer a közszolgálati televízióban. "Ami a II. világháborúval kapcsolatos ügyeket illeti, azokhoz az emberi szabadságjogok listájának semmi köze" - jelentette ki szintén a televízióban Vladimír Spidla cseh európai uniós biztos.

Bernd Posselt, a Csehszlovákiából a II. világháború után kitelepített szudétanémetek németországi szervezetének szóvivője bírálta Klaust. A prágai televízióban közzétett nyilatkozatában azt állította, hogy a cseh államfő lépése "cinikus játék azon több millió ember és utódaik sorsával, akiket megfosztottak jogaiktól, elűztek, és részben legyilkoltak". Posseltnek meggyőződése: a Lisszaboni Szerződéshez csatolt emberi jogi lista nem teremt semmiféle jogalapot a tagországok vagyoni jogviszonyainak módosítására, s Klaus "megpróbál politikai tőkét kovácsolni a nacionalista indulatokból".

A Lisszaboni Szerződés nem teremt alapot a területi követelésekhez - jelentette ki Ján Figel, a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke, Szlovákia volt európai biztosa. "A külpolitika, a diplomáciai kapcsolatok, az államközi kapcsolatok, tehát a nemzeti szuverenitás elismerése, továbbra is minden ország saját ügye" - nyilatkozta Figel szombaton a pozsonyi SITA hírügynökségnek.

Figel Miroslav Mikoláseknek, pártja európai parlamenti képviselőjének nyilatkozatára reagált, aki igazat adott Klausnak, s azt állította, hogy a Lisszaboni Szerződés veszélyezteti Szlovákia területi egységét és szuverenitását. A mérvadó cseh politikai pártok eltérően reagáltak. Klaus egykori pártja, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) országos elnöksége úgy véli, hogy az államfő aggályai nem megalapozottak, s alaptalan Klaus kritikája, hogy a korábbi kormány nem ügyelt volna erre a kérdésre.

Jirí Paroubek, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke "érti" ugyan Klaust, de az szerinte túloz, s a problémával most előhozakodni már késő. Egyedül a Zöldek Pártja (SZ) volt az, amely élesen és egyértelműen elhatárolódott az államfőtől. "Klaus túllépte jogköreit, elszigeteltségbe taszítja Csehországot, s ha önmaga nem mond le, kezdeményezni kell lemondatását" - jelentette ki Ondrej Liska pártelnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.