Háború

Nincs bizonyíték szándékos izraeli háborús bűncselekményekre a Gázai övezetben - USA

Több ország sürgette a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy vizsgálja ki Izrael civilek elleni erőszakos cselekményeit.

2024.01.20 11:35ma.hu

Washington nem látott bizonyítékot arra, hogy Izrael szándékosan követett volna el háborús bűnöket Gázában - közölte John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője újságírókkal.

Arra a kérdésre, hogy Mexikó és Chile felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy vizsgálja ki a palesztinok ellen állítólagosan elkövetett emberiség elleni bűncselekményeket, Kirby azt állította, hogy az USA "még mindig további információkat gyűjt arról, hogy ez mivel járna".

"Szeretném ismét elmondani, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy szándékos erőfeszítések történnének háborús bűnök elkövetésére az [izraeli hadsereg] részéről" - mondta.

Az izraeli védelmi erők az enklávé egészségügyi hatóságai szerint közel 25 ezer palesztint öltek meg Gázában azóta, hogy október 7-én hadat üzentek a Hamásznak. További 60 ezren súlyosan megsebesültek, míg több tízezer ember eltűnt az izraeli bombázások által a földdel egyenlővé tett városrészek romjai alatt.

Bár Benjamin Netanjahu miniszterelnök izraeli kormánya ragaszkodik ahhoz, hogy nem okoz szándékosan polgári áldozatokat, katonai és hírszerzési források az izraeli Local Call/+972 magazinnak adott interjúkban elismerték, hogy pszichológiai hatás céljából szándékosan célba veszik a polgári infrastruktúrát.

Kirby csütörtökön tette megjegyzéseit, nem sokkal azután, hogy elismerte, hogy a Fehér Ház "komolyan aggódik" azok miatt a jelentések miatt, amelyek szerint az Izraeli Védelmi Erők szándékosan megöltek egy palesztin-amerikai tinédzsert a megszállt ciszjordániai al-Mazra'a al-Sharqiyah városában.

Bár Izrael csak a Hamásznak üzent hadat, amely a Gázai övezetet kormányozza, de Ciszjordániát nem, a háború kezdete óta mintegy 370 palesztint öltek meg az utóbbi területen, közülük közel 100 kiskorút. Az IDF csapatai szerdán újabb 85 palesztint vettek őrizetbe Ciszjordániában, és ezzel október 7-e óta összesen közel 6000 lakost tartanak fogva a térségben.

Mexikó külügyminisztériuma csütörtökön petíciót nyújtott be az ICC-hez, hogy vizsgálja ki Izraelt "az erőszak legutóbbi eszkalációja miatti növekvő aggodalom miatt, különösen a polgári célpontok ellen", hivatkozva "az ENSZ számos jelentésére, amelyek számos olyan incidenst részleteznek, amelyek az ICC joghatósága alá tartozó bűncselekménynek minősülhetnek".

Alberto van Klaveren chilei külügyminiszter aznap egy sajtótájékoztatón hozzátette, hogy Santiago támogatja „minden lehetséges háborús bűn kivizsgálását… legyen szó izraeliek vagy palesztinok által elkövetett háborús bűnökről”.

A palesztin külügyminisztérium pénteki közleményében méltatta mindkét ország fellépését, és kijelentette: „sürgősen szükség van a Bíróságnak arra, hogy teljesítse megbízatását, hogy elrettentse, kivizsgálja és üldözze a nemzetközi közösséget érintő legsúlyosabb bűncselekményeket”.

A múlt hónapban Dél-Afrika azzal vádolta Izraelt, hogy „népirtó cselekményeket” követett el a palesztinok ellen Gázában, a Nemzetközi Bírósághoz benyújtott bejelentésben. Isaac Herzog izraeli elnök hevesen visszautasította a népirtással kapcsolatos vádakat, és „borzalmasnak és ostobaságnak” nevezte azokat.

Izrael megfogadta, hogy folytatja a háborút mindaddig, amíg a Hamász teljesen megsemmisül, és a palesztin fegyveresek által elfogott összes túszt ki nem szabadítják. Becslések szerint még mindig 132 embert tartanak fogva Gázában az október 7-i Hamász-támadást követően, amely mintegy 1200 ember halálát okozta Izraelben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.