Erőszak

Az olasz parlamentben is téma volt Ilaria Salis magyarországi házi őrizetbe helyezése

A Fővárosi Ítélőtábla megszüntette a szélsőbaloldali támadók ügye elsőrendű vádlottjának letartóztatását.

2024.05.16 12:37MTI

Elégedettségét fejezte ki a Magyarországon fogva tartott Ilaria Salis házi őrizetbe való helyezésének hírére Carlo Nordio igazságügyi miniszter a római parlament alsóházában, ahol témaként szerepelt az antifa aktivista ügye, és jelölése az európai parlamenti választásokon szerdán.

Carlo Nordio éppen képviselőházi interpellációkra válaszolt, amikor megérkezett a hír, hogy a Fővárosi Ítélőtábla megszüntette a szélsőbaloldali támadók ügye elsőrendű vádlottjának letartóztatását.

A Budapesten tavaly februárban őrizetbe vett, majd letartóztatásba helyezett olasz állampolgárnak 16 millió forint óvadékot kell letétbe helyeznie, és házi őrizetben is bűnügyi felügyelet alatt marad.

Az olasz igazságügyminiszter elégedettségének adott hangot. A hírt a római parlament képviselői tapssal fogadták.

A jogász Carlo Nordio értelmezése szerint a házi őrizetet Ilaria Salisnak egyelőre Magyarországon kell töltenie, áthelyezése Olaszországba nem automatikus. Olaszországba abban az esetben térhetne vissza büntetése letöltésére, ha nem előzetes letartóztatásról, hanem ítéletről lenne szó.

Antonio Tajani külügyminiszter szintén a képviselőházban úgy nyilatkozott, a római kormány a nő házi őrizetbe való helyezését akarta elérni.

"Amíg nem ítélik el, hiszek abban, hogy bizonyítani tudja ártatlanságát, és minél előbb visszatérhet Olaszországba" - hangoztatta Antonio Tajani. Úgy vélte, hogy Ilaria Salis házi őrizetbe helyezése a római kormány és a budapesti olasz nagykövetség munkájának eredménye, melyek "csendben dolgoztak, propaganda, dobpergetés nélkül, ahogy minden hasonló helyzetben levő olasz állampolgár esetében tesszük".

Antonio Tajani hozzátette, hogy Ilaria Salis esetleges olaszországi házi őrizetét az ügyvédeknek kell kérelmeznie a magyar bíróságtól.

A nő apja, Roberto Salis örömét fejezte ki a TG1 közszolgálati televízió híradónak szerda este hangoztatva, hogy Ilariával szemben "kétség kívül politikai per zajlik, éppen ezért erős politikai választ kellett adni az elviselhetetlen helyzetre".

Arra utalt, hogy lánya listavezető jelöltként indul a júniusi európai parlamenti választásokon a Zöldek és az Olasz Baloldal Szövetsége (AVS) színeiben.

Roberto Salis elmondta, hogy lánya helyett járja Olaszországot kampánykörúton, és "jó visszajelzéseket" kap, ami miatt optimista lányának az Európai Parlamentbe való bejutásával kapcsolatban.

Hangsúlyozta, hogy az óvadékhoz szükséges 16 millió forint egy részét, ami valamivel több mint negyvenezer eurónak felel meg, önerőből, másik részét felajánlásokkal fedezik. Az apa azt mondta, minél gyorsabban fizetni akarnak, hogy Ilaria Salis "akár már órákon belül" elhagyhassa a börtönt. A La7 kereskedelmi televízió-csatorna esti műsorában hozzátette, hogy következő lépésben azt akarják elérni, hogy a nő a házi őrizetet Olaszországban tölthesse. Úgy vélte, ha lányát júniusban megválasztják, akkor már a házi őrizetre sem lesz szükség, mivel az Európai Parlament képviselőjeként mentelmi jogot élvezhet.

Az AVS képviselője Marco Grimaldi képviselőházi felszólalásában kijelentette: nem a római kormány, hanem az AVS érdeme, hogy közel egy év után sikerült elérni a házi őrizet engedélyezését. Ilaria Salisnak "joga van az igazságos bírósági eljáráshoz, és mostanáig a vele szemben tanúsított bánásmóddal és a bilincssekkel Magyarország megtagadta azt" - mondta Marco Grimaldi.

A baloldali politikus úgy vélte, hogy miközben a római jobboldali kormány "csendet kért, (a baloldal) még nagyobb zajjal válaszolt: bebizonyosodott, hogy nem szabad csendben maradni, és nem fogunk megállni, amíg Ilaria Salis nem tér haza Olaszországba".

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője egy választási kampányeseményen kommentálta a Salis-ügyet. Megelégedését fejezte ki a házi őrizet engedélyezésért, de fenntartásait fejezte ki amiatt, hogy a baloldal a "súlyos erőszak elkövetésével" vádolt nővel akarja Olaszországot képviseltetni Európában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.