Merénylet

A vezető cseh politikusok elítélték a Robert Fico elleni merényletet

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico miniszterelnököt, a politikust helikopteren szállították kórházba.

2024.05.16 10:32MTI

Vezető cseh politikusok határozottan elítélték a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merényletet. Egybehangzóan az hangsúlyozták, hogy a politikában és a társadalomban nincs helye az erőszaknak.

"Nem szabad megtűrnünk az erőszakot, nem szabad, hogy helye legyen a társadalomban" - írta az X közösségi hálózaton megjelent bejegyzésében Petr Fiala miniszterelnök.

Petr Pavel államfő szerint a történteket el kell ítélni függetlenül attól, hogy mi is volt azok kiváltó oka. "Legyen ez figyelmeztetés számunkra, hová vezethet a társadalomban megnyilvánuló ellenségeskedés és agresszivitás" - mutatott rá az elnök.

Jan Lipavsky külügyminiszter kollégáihoz hasonlóan sokkolónak minősítette a Pozsonyból érkezett híreket. "Elutasítom az erőszak minden formáját a politikában" - jegyezte meg a cseh diplomácia vezetője.

Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki Igen-Független Polgárok Akciója (ANO) mozgalom elnöke "rettenetesnek" nevezte a Szlovákiából érkezett híreket. "Imádkozom Robert Ficoért, sok erőt kívánok neki, családtagjainak és egész Szlovákiának" - jelentette ki Andrej Babis.

Az összes nyilatkozó cseh politikus mihamarabbi gyógyulást kívánt a szlovák kormányfőnek.

A közszolgálati cseh hírtelevízió és a hírrádió (CT24 és a Radiojurnal) azonnal megszakították rendes műsorukat, s kizárólag a merénylettel foglalkoznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.