A főbíró bocsánatot kért az új elnöktől

Videó! Nézze meg Obama bakiparádéját!

Meglehet, sok száz millióan értékelték az új amerikai elnök, Barack Obama teljesítményét, hogy kívülről, folyékonyan elmondta előre megírt, bő negyedórás beszédét, ám a rövid elnöki eskütétel már nem sikeredett ennyire gördülékenynek.

Nézegessen képeket a ceremóniáról! képgaléria

2009.01.21 14:33MTI

Pedig csak annyi lett volna a feladat, hogy megismételje John G. Roberts legfelsőbb bíró szavait. Már a start se sikerült... A főbíró még be se fejezte az első mondatot, amikor Obama már belekezdett, így aztán kétszer is elmondta, "Én, Barack Hussein Obama". Ezután Robertsnek sikerült meglepnie Obamát, a szöveg kissé improvizált változatával, amelyben tarka nyelvtani kavarodás született. 

A birtokviszonyból részeshatározói viszony lett, és - bár az angolt tartják a világ egyik legrugalmasabb nyelvének, a "híven" módhatározónak se sikerült a helyére kerülnie.

Az alkotmányos szöveg szerint az elrontott rész helyesen így hangzik az eskü: "híven gyakorlom az Egyesült Államok elnökének tisztét", Roberts viszont a híven szót a mondat végére helyezte.

A Harvardon alkotmányjogásznak készült Obama azonnal felfigyelt a hibára, és megállt, a rövid kínos szünet után a főbíró így ismét nekigyürkőzött. Most már előrekerült a jelző, ám ezúttal az igével gyűlt meg a baja, azt ugyanis elhagyta. Hogy a zavar teljes legyen, Obama erre most a bíró első - hibás szórendű - változatát mondta fel. Ezután már minden ment mint a karikacsapás, sikerült végigmondani a 35 szavas esküszöveg hátralévő részét, beleértve a végén az alkotmány szerint különben nem kötelező "Isten engem úgy segéljen!" fordulatot is.

Nézze meg a bakiparádét!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.