Csak 2,9 százalékkal

Alig nő a képviselők és a kormánytagok bére - a cseheknél

Ha a törvényhozók nem tudtak volna megegyezni a fizetésemelés mértékéről, januártól béreik 26 százalékkal nőttek volna.

2014.12.05 10:48MTI

Januártól 2,9 százalékkal emelkedik a politikusok havi bére Csehországban - döntött a cseh képviselőház pénteken Prágában. A döntés a kétkamarás parlament tagjain kívül a kormánytagokat és az elnököt is érinti.

A politikusok béremelése hónapok óta indulatos és éles viták tárgya volt a cseh politikában és a közéletben. Ha ugyanis a törvényhozók nem tudtak volna megegyezni a fizetésemelés mértékéről, januártól béreik 26 százalékkal nőttek volna. A médiában gyakran elhangzott: a törvényhozók szándékosan halogatják döntést, hogy végül megkapják a 26 százalékot. Milos Zeman államfő jelezte, hogy ha erre sor kerül, megvétózza a törvényt.

A 26 százalékos radikális béremelés annak lett volna a következménye, hogy 2010 óta a politikusi fizetések takarékossági okok miatt nem változtak. Az akkor hozott döntés azonban az idei év végén elveszíti érvényességét, és a politikusok bérei bizonyos szabályok szerint újra emelkednének. Így jön ki a 26 százalék, amelyet a törvényhozók nagy része igazságosnak tartana.

A közvélemény körében a politikusok béremelésnek ez a várható mértéke kemény bírálatokat váltott ki, mert egy kormányhatározat értelmében a közszférában a januári béremelés 3,5 százalékos lesz.

A pártok - a közvélemény nyomása alatt - ezért az utolsó pillanatban visszakoztak és elfogadták a kormányzó szociáldemokraták javaslatát a 2,9 százalékos béremelésre.

Jelenleg egy törvényhozó bruttó alapfizetése 55 900 korona (632 ezer forint), ami különféle kiegészítésekkel, térítésekkel havonta akár 45 100 koronával is nagyobb lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.