Háromszék

Holokauszt-emlékparkot avattak Sepsiszentgyörgyön

"Annak az 52 sepsiszentgyörgyi zsidó gyermekembernek (az) emlékére, akiket 1944-ben e városból deportáltak, s valamennyiüket a gyilkos eszmék hamuvá őröltek."

2014.05.09 00:30MTI
Forrás: youtube.com

Holokauszt-emlékparkot avattak csütörtökön Sepsiszentgyörgyön a háromszéki zsidók deportálásának a 70. évfordulóján - közölte a Mediafax hírügynökség.

A sepsiszentgyörgyi zsidó temetőben felavatott emlékpark középpontjában egy obeliszk áll, amelyen a héber és román felirat mellett magyarul az olvasható: "Annak az 52 sepsiszentgyörgyi zsidó gyermekembernek (az) emlékére, akiket 1944-ben e városból deportáltak, s valamennyiüket a gyilkos eszmék hamuvá őröltek." Az emlékmű köré 52 tuját ültettek egy körívbe. A parkban sétányokat alakítottak ki, padokat helyeztek el és hat szomorúfűzet is elültettek.

A park felavatásán részt vett Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Hitközségek Föderációjának az elnöke, Dan Ben-Eliezer, Izrael Bukaresti nagykövete, Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja. A megemlékezők menete az egykori sepsiszentgyörgyi gettó épületétől indulva jutott el az emlékparkba.

A magyar közigazgatás alatt álló Háromszékről hetven évvel ezelőtt deportálták a székelyföldi megye zsidó lakosságát, akik közül 611-en vesztették életüket a náci haláltáborokban. Emlékükre 2009-ben emlékfalat avattak a sepsiszentgyörgyi zsidó temetőben, amelyre valamennyi áldozat nevét felvésték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.